Print this page

Srbský minister financií Siniša Mali bol skrytým vlastníkom 24 bytov v bulharskom prímorskom letovisku. Podľa skupiny investigatívnych novinárov KRIK to vyplýva z analýzy dokumentov Pandora Papers o podozrivých finančných transakciách stoviek politikov a ďalších osobností z viac ako 90 krajín.

KRIK v roku 2015 odhalil, že bývalý starosta Belehradu a súčasný minister financií vlastní 24 apartmánov v luxusnom rezorte Sveti Nikola na pobreží Čierneho mora. Mali to však odmietol a obvinil novinárov z klamstva. "Ak preukážete, že som vlastník akéhokoľvek z týchto bytov, všetky sú vaše. Kľúče dostanete v rovnaký okamih," uviedol vtedy. Srbská prokuratúra vyšetrovanie zastavila pre údajný nedostatok dôkazov.

Podľa siete investigatívnych novinárov z analýzy uniknutých dokumentov Pandora Papers vyplynulo, že Mali byty vlastnil cez dve offshorové firmy registrované na Britských Panenských ostrovoch. Apartmány, ktorých trhová cena sa odhaduje na päť miliónov eur, krátko po kúpe predal a zbavil sa aj vlastníctva offshorových spoločností. Panuje preto podozrenie, že Mali týmto spôsobom peniaze "vypral".

Mali byty nakúpil v roku 2012 a 2013, teda v čase, keď bol poradcom bývalého vicepremiéra a dnešného prezidenta Aleksandar Vucica ohľadom privatizácie aeroliniek JAT a kontroverzného stavebného megaprojektu Belehrad na vode. Byty kúpil od niekdajšieho riaditeľa srbskej pobočky ruskej ropnej spoločnosti Lukoil, ktorá v čase predchádzajúceho pôsobenia Malého v srbskej privatizačnej agentúre kúpila od štátu čerpacie stanice Beopetrol.

Mali je považovaný za jedného z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vučića. Obvinenia z plagiátorstva v dizertačnej práci Malého vyvolalo v roku 2019 protivládne protesty a študentskú blokádu rektorátu Belehradskej univerzity.