Print this page

Cestovať až 30 dní zadarmo po Európe môžu mladí ľudia, ktorí sa prihlásia do súťaže vypísané oddnes Európskou komisiou. V rámci projektu Discover EÚ rozdá Európska únia osemnásť až dvadsaťročným ľuďom 60.000 vlakových lístkov platných na území všetkých 27 členských štátov. Jednotlivé krajiny dostanú pre svoje mladých obyvateľov pridelený počet lístkov v pomere k celkovému počtu obyvateľov EÚ.

Cestovné lístky budú platiť od marca budúceho roka do februára 2023. V tejto dobe si ich majitelia budú môcť vybrať až 30 dní bezplatného cestovania po Európe. Kvôli možným covidovým obmedzením budú lístky pružné a dátum odchodu bude možné meniť až do dňa cesty.

"Komisia vyhlásila rok 2022 za Európsky rok mládeže. Pri tejto príležitosti sa rozbieha ďalšie kolo súťaže Discover EÚ, ktorá tentoraz v ešte väčšom meradle mladým ľuďom umožní cestovať vlakom, rozšíriť si obzory, obohatiť sa o nové skúsenosti a spoznať ostatných Európanov pri cestách po železnici," uviedla eurokomisárka pre kultúru, vzdelanie a mládež Marija Gabrielová a pripomenula, že projekt navrhnutý Európskym parlamentom funguje od roku 2018.

Tento rok sa ponuka týka ľudí narodených od 1. júla 2001 do 31. decembra 2003. Na registráciu do súťaže majú oddnes dva týždne. Úspešní žiadatelia môžu cestovať samostatne alebo v maximálne päťčlenných skupinkách. Zapojiť sa môžu aj ľudia s osobitnými potrebami, ktorým EÚ uhradí napríklad náklady na sprievod či asistenčného psa.

"Je to príležitosť pre mladých ľudí spoznať, ako komfortné, pohodlné a rýchle môže cestovanie vo vlakoch byť. Budúcnosť cestovanie je na koľajniciach," vyhlásil pirátsky europoslanec Mikuláš Peksa, podľa ktorého má Česko v rozvoji železničnej siete proti ďalším krajinám EÚ čo doháňať a bude to úloha pre novú vládu.

Cestovné lístky Discover EÚ síce platia predovšetkým na železnicu, vo výnimočných prípadoch však podľa komisie bude možné využiť autobusov, trajektov či lietadiel. Cieľom je, aby mohli cestovať ľudia zo všetkých miest EÚ vrátane tých, kam železnice nevedie.