Print this page

Mexický novinár Alfredo Cardoso, ktorý sa v piatok v meste Acapulco stal terčom neznámych ozbrojencov, v nedeľu podľahol v nemocnici zraneniam. Potvrdilo to vedenie štátu Guerrero, kde sa Acapulco nachádza. Podľa medzinárodnej organizácie Výbor na ochranu novinárov (CPJ) sa Cardoso stal druhým novinárom zabitým v Mexiku za uplynulý týždeň.

Cardoso bol šéfom spravodajského webu Las Dos Costas ("dva brehy"), píše agentúra AFP. Podľa novinárskych združení a výpovede rodiny bol v piatok unesený zo svojho domu ozbrojenými mužmi. Následne ho našli postreleného na ulici a muž bol prevezený do nemocnice. Tam o dva dni neskôr zomrel.

"Neostáva mi nič iné, než vyjadriť úprimnú sústrasť rodine Alfreda Cardosa Echeverrii... po tejto poľutovaniahodnej strate," uviedla na sociálnych sieťach guvernérka štátu Guerrero Evelyn Salgadová.

Mexiko je považované za jednu z najnebezpečnejších krajín na výkon novinárskej práce. V južnom štáte Chiapas vo štvrtok neznámi útočníci zastrelili reportéra Fredyho Lópeza Arévala, ktorý spolupracoval s niekoľkými lokálnymi, celoštátnymi aj zahraničnými titulmi, napísala agentúra AP. Páchatelia naňho zaútočili, keď sa vracal domov v meste San Cristóbal de las Casas.

Od začiatku roka bolo v Mexiku zabitých najmenej sedem novinárov, uvádza AFP. Či boli zabití kvôli svojej práci, sa zatiaľ nepotvrdilo. Podľa skupín obhajujúcich slobodu prejavu v Mexiku zostáva vyše 90 percent vrážd novinárov bez potrestania páchateľov.