Print this page

Prvým zaznamenaným prípadom výskytu choroby covid-19 bola nákaza predavačky, ktorá pracovala na trhovisku v čínskom meste Wu-chan, nie nákaza účtovníka, ktorý podľa všetkého nemal s trhoviskom žiadne spojenie. Uvádza sa to v novej americkej štúdii, o ktorej informovala agentúra Reuters.

 

Pôvod vírusu SARS-CoV-2 nie je ani po dvoch rokoch pandémie známy a zostáva zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Podľa spoločnej štúdie vedcov z Číny a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus preniesol na človeka pravdepodobne zo zvierat, a to prostredníctvom obchodu s divoko žijúcimi druhmi. Infekcia účtovníka z Wu-chanu prispela k špekuláciám, že nový typ koronaviru unikol z tamojšieho laboratória.

Tím expertov WHO strávil spoločne s čínskymi vedcami vlani vo Wu-chane a okolí štyri týždne. V spoločnej správe uviedli, že vírus SARS-CoV-2 je zrejme prírodného pôvodu a jeho hostiteľom mohli byť netopiere. Na človeka sa podľa nich mohol preniesť cez medzihostiteľa.

Štyridsaťjedenročný účtovník, ktorý bol dlhý čas považovaný za prvého človeka nakazeného covidom, uviedol, že príznaky choroby sa u neho prvýkrát objavili 16. decembra 2019, teda o niekoľko dní neskôr, ako sa predpokladalo, napísal v novej štúdii šéf oddelenia ekológie a evolučnej biológie na Arizonskej univerzite Michael Worobey. Omyl spôsobil fakt, že dotyčný muž krátko predtým 8. decembra vyhľadal lekársku pomoc kvôli problémom so zubami.

"Symptómy boli u neho zaznamenané až potom, čo boli príznaky choroby zistené u ľudí pracujúcich na wuchanskom trhovisku. Prvým známym prípadom je tak predavačka morských produktov z tohto trhu, u ktorej choroba začala 11. decembra," píše sa v štúdii, ktorá bola vo štvrtok zverejnená v prestížnom časopise Science.

Virológ Michael Worobey bol medzi skupinou 15 expertov, ktorí v polovici mája v článku v časopise Science vyzývali na dôkladné zváženie hypotézy o úniku vírusu z wuchanského laboratória. Vo svojej novej štúdii ale uvádza, že jeho výskum - pri ktorom analyzoval prípady z dvoch wuchanských nemocníc - prináša dôkazy podporujúce teóriu nákazy človeka od zvieraťa na wuchanskom trhovisku.

"V tomto jedenásťmiliónovom meste je polovica prvých prípadov spojená s miestom veľkosti futbalového ihriska. To by sa dalo ťažko vysvetliť, ak by sme tvrdili, že epidémia nezačala na tomto trhovisku," podotkol Worobey.