Print this page

Rusko zastaví svoju vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že Krymský polostrov je súčasťou ruského územia, udelí nezávislosť republikám, ktoré vyhlásili proruskí separatisti na východe Ukrajiny, a ak sa Ukrajina vo svojej ústave vzdá ambície vstúpiť do "akýchkoľvek blokov". Povedal to dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov pre agentúru Reuters.

Povedal, že Moskva je pripravená zastaviť boje v momente, keď Ukrajina splní tieto požiadavky.
"Mali by (Ukrajinci) prijať zmeny ústavy, na základe ktorých by Ukrajina odmietla akékoľvek ambície pripojiť sa k niektorej strane. Hovorili sme aj o tom, že by mali uznať Krym ako súčasť ruského územia a uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty," vypočítal Peskov.

Podľa agentúry Reuters ide o doteraz najjasnejšie formulovaný zoznam požiadaviek Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Peskov načrtol tieto body v čase, keď sa ruská a ukrajinská delegácia pripravujú na tretie kolo rokovaní.

Podľa Peskova Moskva už Kyjevu oznámila svoje požiadavky. "Bolo im to povedané a všetko sa to dá v okamihu zastaviť," citovala agentúra Reuters prezidentovho hovorcu.

"V súčasnosti skutočne dokončujeme demilitarizáciu Ukrajiny. Hlavnou vecou je, aby Ukrajina zastavila svoje vojenské aktivity," povedal Peskov.