Print this page

Americká spoločnosť Apple oznámila niektorým svojim zmluvným výrobcom, že chce zvýšiť výrobu mimo Číny. S odvolaním sa na informované zdroje to napísal ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ). Medzi krajinami, ktoré Apple skúma ako alternatívu k Číne, sú India a Vietnam, kde sa už teraz niektoré produkty Applu vyrábajú.

Apple minulý mesiac varoval pred väčšími problémami s dodávkami, pretože obmedzenia súvisiace s pandémiou choroby covid-19 znížili výrobu a dopyt v Číne. Apple ako jeden z dôvodov svojho rozhodnutia expandovať mimo Číny podľa zdrojov uviedol prísnu politiku, ktorú proti šíreniu covidu-19 uplatňujú čínske úrady.

Viac ako 90 percent výrobkov Applu, ako sú iPhone, iPady a notebooky MacBook, podľa analytikov vyrábajú externí dodávatelia v Číne. Vysoká závislosť Applu na tejto krajine je podľa nich potenciálnym rizikom pre firmu kvôli autoritárskej komunistickej vláde v Číne a jej sporom so Spojenými štátmi.

Apple je najväčšou americkou spoločnosťou podľa trhovej kapitalizácie. Rozhodnutie podporiť výrobu mimo Čínu by mohlo ovplyvniť uvažovanie ďalších západných spoločností, ktoré zvažujú, ako znížiť závislosť na Číne v prípade výroby alebo dôležitých surovín.

Apple sa snažil rozšíriť výrobu mimo Číny ešte pred pandémiou covidu-19 na začiatku roku 2020. Tieto plány ale pandémia skomplikovala. Teraz sa firma znovu snaží tieto plány obnoviť a oznamuje dodávateľom, kde by mali stavať nové výrobné kapacity, uviedli zdroje.

Nedávne uzavretie Šanghaja a ďalších miest v rámci čínskej protipandemickej politiky spôsobilo problémy v dodávkach mnohým západným spoločnostiam. Apple v apríli varoval, že kvôli návratu covidu-19 by mohol prísť na tržbách v tomto štvrťroku až o osem miliárd USD. Cestovné reštrikcie v Číne tiež znamenajú, že Apple v posledných dvoch rokoch obmedzil vysielanie vedúcich pracovníkov a inžinierov do krajiny kvôli osobnej kontrole výrobných závodov. Povesť Číny ako spoľahlivej krajiny vlani narušili aj výpadky elektriny.

Ľudia z odvetvia uvádzajú, že je mnoho dôvodov, prečo si Apple dlhodobo ponecháva Čínu ako svoje výrobné centrum. Je to dobre vyškolená pracovná sila, ale napríklad aj nízke náklady v porovnaní s USA alebo široká sieť dodávateľov dielov. To všetko je ťažké vytvoriť inde bez dlhoročného úsilia. Ďalšou výhodou je, že Apple môže mnoho svojich produktov vyrobených v Číne v krajine aj predať. Čína sa na tržbách spoločnosti podieľa zhruba pätinou.

Apple vidí podľa zdrojov Indiu ako krajinu, ktorá má vďaka veľkému počtu obyvateľov a nízkym nákladom najbližšie k Číne. Taiwanské firmy Foxconn a Wistron tam už zriadili závody na výrobu iPhonov určených predovšetkým pre indický trh, kde Apple rýchlo zvyšuje predaj. V apríli Apple oznámil, že v Indii zahájil výrobu najnovšej generácie iPhonov a teraz rokuje s niektorými existujúcimi dodávateľmi o rozšírení výroby v Indii.

Analytici aj dodávatelia tvrdia, že jedným z veľkých problémov v Indii sú chladné vzťahy medzi Pekingom a Dillí, kvôli ktorým majú čínske montážne firmy problém si v Indii zriadiť výrobu. Preto sa čínski výrobcovia spolupracujúci s Apple radšej obzerajú po Vietname a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie.

Vietnam susedí s Čínou a je centrom výroby chytrých telefónov pre spoločnosť Samsung Electronics, juhokórejského konkurenta Applu. Juhokórejská firma už výrobu v Číne obmedzila.

Podľa výskumnej spoločnosti Counterpoint sa v Indii vlani vyrobilo 3,1 percenta všetkých prístrojov iPhone a tento podiel by sa tento rok mal zvýšiť na šesť až sedem percent. Takmer celý zvyšok pripadá na Čínu.