Print this page

Údelom súčasného ruského vedenia je navracať územie a upevňovať moc, vyhlásil podľa stanice BBC prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa tieto slová predniesol pri príležitosti 350. výročia od narodenia cára Petra Veľkého (1672-1725). Ukrajinu, kde na konci februára rozpútal vojnu, ale Putin v tomto kontexte nespomenul.

"Peter Veľký viedol 21 rokov severnú vojnu. Mohlo by sa zdať, že sa počas nej snažil niečo násilne odtrhnúť od Švédska. Ale on nič neodtrhával, on to navracal," povedal Putin podľa ruskojazyčnej redakcie BBC pri stretnutí s mladými podnikateľmi na moskovskom výstavisku VDNCH . V areáli si prezident zároveň prezrel výstavu venovanú ruskému cárovi.

"Súdiac podľa všetkého je aj naším údelom navracať a upevňovať," poznamenal ruský prezident. Podľa zverejneného videozáznamu z akcie sa pritom usmieval.

Putin tvrdí, že Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, aby ju "denacifikovalo" a "demilitarizovalo". Ruské aktivity na Ukrajine Kremeľ označuje termínom "špeciálna vojenská operácia" a zakazuje ruským médiám, aby používali slová "invázia" či "vojna".

Ruská štátna televízia pred Putinovým vystúpením odvysielala dokument o Petrovi Veľkom. V ňom bol podľa agentúry Reuters panovník zobrazený ako silný vojvodca, ktorý značne rozšíril ruské územie na úkor Švédska a Osmanskej ríše vďaka modernizáciám vykonaným v armáde a vytvoreniu pravidelného námorníctva.