Print this page

Dnes Ministerstvo zdravotníctva spustilo očkovanie 4. dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19 pre všetkých záujemcov, ktorí sú starší ako 50 rokov.

Zároveň sa od budúceho týždňa spustí prihlásenie na 2. booster dávku aj pre imunokompromitovaných pacientov od 12 rokov.
Pandémia ochorenia Covid-19 sa ešte neskončila a naprieč Európou rastie počet nových prípadov. Zatiaľ však krajiny vrátane Slovenska nezaznamenávajú zvýšený nápor na zdravotníctvo. Je to spôsobené viacerými faktormi, pričom jedným z tých kľúčových je vysoká miera zaočkovanosti populácie, najmä tej rizikovej.
Vakcíny proti Covidu pri nových variantoch už nechránia pred samotnou infekciou, ale stále poskytujú vysokú mieru ochrany pred hospitalizáciou alebo úmrtím.

Požiadať o očkovanie 2. posilňujúcou (2. booster) dávkou teda môžu:

- všetky osoby staršie ako 50 rokov – ihneď,
- imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov - od budúceho týždňa.

Odstup od podania 1. booster dávky musí byť minimálne 4 mesiace alebo 3 mesiace od prekonania ochorenia Covid-19.

Záujemcom o očkovanie 2. posilňujúcou (2. booster) dávkou bude podaná vakcína Comirnaty od spoločnosti Pfizer–BioNTech bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny.

Aj naďalej pokračuje očkovanie prvou dávkou očkovacej schémy a 1. posilňujúcou dávkou (3. dávkou). Záujemcovia o očkovanie si môžu vybrať z vakcín Comirnaty (Prizer/BioNTech), Nuvaxovid (Novavax) a Janssen (Johnson&Johnson).
Registrácia na očkovanie je možná, ako zvyčajne, prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk.

Záujemcovia môžu využiť aj možnosť očkovania bez registrácie. Zoznam voľných termínov je zverejnený a každý týždeň aktualizovaný na stránke Ministerstva zdravotníctva SR