Print this page

Český krimiseriál Duch od DNA prichádza aj na slovenské obrazovky

Nový osemdielny krimiseriál televízie Prima s názvom Duch v uplynulých mesiacoch patril medzi najsledovanejšie seriály v Česku. Pod jeho úspech sa podpísali slovenskí tvorcovia – režiséri Peter Bebjak a Róbert Šveda v produkcii DNA, producenta Rastislava Šestáka. Od piatka 19. augusta ho môžu vidieť aj slovenskí diváci na obrazovkách Prima PLUS.

Hlavným hrdinom seriálu je Emil Svoboda (Štepán Benoni), ktorý je síce policajtom, ale ambície a odvaha mu trochu chýbajú. Po boku mu bude stáť vyšetrovateľka Radka (Marta Dancingerová), ktorá má na rozdiel od neho odvahy na rozdávanie.

Emil je vyšetrovateľ v elitnej jednotke Národnej centrály proti organizovanému zločinu. Je nenápadný a introvert. Je síce priateľský, ale nikto z kolegov veľmi nestojí o jeho priateľstvo. Emil nevyniká vo fyzických akciách, skúšky zo streľby robieva na spodnej hranici a s kondičkou je na tom obdobne. „Ako ste si všimli, tak sa veľmi potí. To ale nie je môj pot, je umelý. Emil je taký skôr analytik, ktorý pracuje na kriminálke - na ústredí proti organizovanému zločinu - a nie je zvyknutý chodiť do terénu. Vplyvom nejakých okolností sa dostane do akcie, a tá dopadne všelijako. K Emilovi sa totiž pridá taký pomocník, ktorý mu zmení život,“ prezrádza Štepán Benoni, ktorý bude mať po svojom boku nielen záhadného pomocníka, ale aj parťáčku Radku (Marta Dancingerová).

„Je to schopná, ambiciózna žena, ktorá má rada presnosť, disciplínu. Je aj celkom ironická, čo je mi blízke, v tom si rozumieme.“ Čím sú si ale vzdialené, je Radkina drsná a odvážna stránka. „V tom sme od seba na hony ďaleko,“ hovorí herečka, ktorá sa vďaka natáčaniu stretne aj so svojim filmovým hrdinom.

„Som veľká fanúšička Harryho Pottera, a keď som sa dozvedela, že tu bude môj milovaný Igor Karkarov, tak som sa z toho ľahko fanúšikovsky zosypala. Ale je to taká skôr smiešna vsuvka,“ prezrádza so smiechom Marta Dancingerová, ktorá tak stojí neďaleko charizmatického Predraga Bjelaca.

„Samozrejme, že tu hrám mafiána, nič iné sa mi neponúka, takže mafián Darko Besarabić. Ale je v tom trochu háčik,“ naznačuje herec juhoslovanského pôvodu, ktorý sa preslávil úlohou Igora Karkarova vo svetovom filmovom hite Harry Potter a ohnivá čaša. Od vtedy si však zahral množstvo ďalších charakterových postáv.

„Ja som veľmi šťastný, že robím so Štepánom a s Martou, prevažne máme spoločné všetky obrazy, dobre sa bavíme a čas uteká. Celkom bude mať seriál osem epizód, ale každá z nich je veľmi aktuálna a niekedy sa viaže aj na to, čo sa reálne stalo, to je zase nový prístup.“ Aký ale bude mať naozaj vzťah s policajtmi a aký je skutočný motív toho, že je im po boku, to je otázka. „Je tu háčik – a ten vám prezradiť nemôžem. Musíte byť trpezliví,“ usmieva sa trochu záhadne Predrag Bjelac.

V seriáli Duch sa ďalej objavia Petr Baťek a Pavel Baťek, Petr Vaněk, Pavel Nečas, herečka macedónskeho pôvodu Verica Nedeska a ďalší. Pod scenár sú podpísaní Peter Nagy, Tomáš Koňařík a David Laňka.
Prvú epizódu seriálu Duch uvidia slovenskí diváci na kanáli Prima PLUS už v piatok, 19. augusta o 21.10 h a následne vždy v piatkové večery v rovnakom čase.