Print this page

Francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti nariadil prešetriť okolnosti júlovej súťaže medzi väzňami a dozorcami väznice vo Fresnes a mládežou z tohto parížskeho predmestia. Súťaž sa inšpirovala televíznymi hrami, skladala sa z kvízu, opičej dráhy, preťahovania lanom a jazdy na motokárach. Výťažok z akcie šiel mimovládnym organizáciám. V piatok zverejnené video, ktoré už videlo vyše 60-tisíc ľudí, vyvolalo búrlivú reakciu verejnosti, informovali francúzske médiá.

Stretnutia s názvom Kohlantess nadväzovali na sériu akcií, ktoré mali za cieľ prepojiť ľudí z rôznych skupín a pomôcť im sa vzájomne lepšie pochopiť. Už niekoľko rokov ich vo Fresnes organizuje Djibril Dramé, ktorý moderoval aj súťaž troch tímov vo väznici. Vo videu zdôrazňuje, že v tíme väzňov boli len tí s menej závažnými trestnými činmi a všetko malo prispieť k ich opätovnému začleneniu do spoločnosti po prepustení. Ďalším cieľom je podľa Dramého ukázať mladým ľuďom zo znevýhodnených predmestí, že väznica nie je nijak príjemné miesto na život.

Akciu podľa usporiadateľov schválilo vedenie väznice aj najvyššie miesta trestného systému, vrátane kancelárie ministra spravodlivosti. Video z akcie bolo podľa denníka Le Figaro zverejnené až po mesiaci, pretože prechádzalo starostlivou kontrolou. Minister napriek tomu uviedol, že o akcii nevedel a dnes na twitteri všetko odsúdil.

"Po šokujúcich záberoch z väznice vo Fresnes som okamžite nariadil vyšetrovanie, ktoré všetko vyjasní. Proti recidíve je potrebné bojovať začleňovaním do spoločnosti, ale rozhodne nie jazdou na motokárach," napísal Dupond-Moretti na twitteri.

Zatiaľ čo reportáže zverejnené bezprostredne po súťaži nevyvolali prakticky žiadne reakcie, video veľmi dramaticky komentovali najmä krajne pravicoví politici. "Naše väznice nie sú prázdninové tábory, kde sa väzni a dozorcovia priatelia," napísal na twitteri republikánsky poslanec Éric Ciotti.

"Vo väznici Fresnes organizujú letné aktivity pre väzňov. Pritom každé tretie dieťa nejde na prázdniny kvôli nedostatku financií. Daňoví poplatníci budú radi, že vidia, kam ich peniaze idú," napísala na twitteri Hélène Laporteová, podpredsedníčka dolnej komory francúzskeho parlamentu.

"Dokážete si predstaviť, že obete a rodiny obetí vidia, ako ich kati jazdia na motokárach vo väzení vo Fresnes," napísal na twitteri influencer Damien Rieu.

Za konanie akcie poďakoval riaditeľ väznice, video ale vzbudilo nevôľu ľudí zodpovedných za bezpečnosť zariadenia. Materiál na súťaž priviezli usporiadatelia zadným vchodom, atmosféra bola príliš uvoľnená, bezpečnostné predpisy boli brané na ľahkú váhu, cituje výhrady niektorých dozorcov Le Figaro.