Print this page

Vláda dnes schválila návrh ústavného zákona, ktorý upravuje vybrané volebné pravidlá. Materiál pripravilo ministerstvo vnútra a jeho zámerom je zosúladenie termínov konania druhého kola volieb prezidenta a volieb do Európskeho parlamentu, tiež zavedenie spôsobu volieb prezidenta aj poštou.

„Vykonanie ústavnej zmeny je nevyhnutným predpokladom na úpravu volebných procesoch a premietne sa následne v pripravovanej novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Iniciatíva ministerstva vnútra vychádza z programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa vláda zaviazala k odbornej diskusii pri analýze volebného systému. „Prvé kolo prezidentských volieb by sa podľa návrhu malo konať najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. V súčasnosti platí 60-dňová lehota. Skrátením vznikne priestor na možnosť zosúladenia termínu konania druhého kola volieb s termínom konania volieb do Európskeho parlamentu,“ vysvetlil šéf rezortu vnútra R. Mikulec. 

Oboje voľby sa budú konať v roku 2024. Pri obidvoch získavajú zvolení kandidáti 5-ročný mandát.

„Cieľom ministerstva vnútra je prijímať legislatívne kroky, ktoré zjednodušia proces volieb pre občana. Spojenie ďalších volieb do jedného dňa podobne, ako sa to podarilo presadiť pri tohtoročných spojených župných a komunálnych voľbách, vychádza v ústrety voličom. Nebudú tak musieť merať dvakrát cestu k volebným urnám,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Ďalším benefitom spojených volieb by mohlo byť zvýšenie volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktorá patrí už niekoľko volebných rokov k najnižším v EÚ. Posilnila by sa tak relevantnosť európskych volieb, ako aj mandát zvolených zástupcov.

Zmena Ústavy SR je nevyhnutná aj z dôvodu, aby sa vo voľbách prezidenta mohlo voliť poštou, čím sa umožní hlasovať opäť vyššiemu počtu ľudí – v tomto prípade Slovákom žijúcim v zahraničí.

„S cieľom prípravy kvalitných legislatívnych návrhov a dosiahnutia konsenzu na predmetných zmenách viedli odborníci rezortu vnútra niekoľko týždňov konštruktívnu diskusiu za okrúhlym stolom so zástupcami koaličných strán,“ povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

Návrh ústavného zákona pôjde ešte do Národnej rady SR, účinnosť sa navrhuje od 1. marca 2023.