Print this page

Vo veku 82 rokov zomrel v stredu americký novinár Bernard Shaw, dlhoročný moderátor spravodajskej stanice CNN a vojnový reportér z prvej vojny v Perzskom zálive. CNN dnes oznámila, že zomrel na zápal pľúc, ktorý nesúvisel s covidom-19.

Do CNN nastúpil v roku 1980. Jeho reportáž o pokuse o atentát na amerického prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981 pomohla CNN etablovať sa ako spoľahlivý a dôveryhodný zdroj správ, napísal o Shawovi kultúrny časopis Vanity Fair.

Medzi jeho významné novinárske počiny patria reportáže o nepokojoch na Námestí Nebeského pokoja v Číne v roku 1989 alebo reportáže z Iraku počas prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

"Aj po svojom odchode zo CNN (v roku 2001) zostal blízkym členom našej rodiny a poskytoval našim divákom kontext k historickým udalostiam, dokonca ešte vlani," uviedol dnes Chris Licht, generálny riaditeľ CNN.

Shawov pohreb bude súkromný, oznámila dnes jeho rodina. Verejná spomienková akcia sa bude konať tiež, jej čas a dátum ale zatiaľ neboli stanovené.