Print this page

Dodávky zbraní Ukrajine sú morálne prijateľné, pretože krajine pomáhajú brániť sa ruskej agresii. Povedal to podľa agentúry Reuters pápež František novinárom na palube lietadla, ktorým sa vracal zo svetového stretnutia náboženských vodcov v Kazachstane. Hlava rímskokatolíckej cirkvi tiež vyzvala Kyjev k otvorenosti voči prípadnému dialógu s Moskvou, aj keď je to pre Ukrajinu ťažké.

"Toto je politické rozhodnutie, ktoré môže byť morálne, morálne prijateľné, ak je prijaté za podmienok mravnosti," premietal pápež o morálnom práve krajín posielať zbrane Ukrajine. Poukázal tiež na poňatie "spravodlivej vojny" podľa katolíckej cirkvi, povoľujúcej úmerné použitie smrtiacich zbraní pre sebaobranu pred agresorom.

"Sebaobrana nie je len legálna, ale je tiež výrazom lásky k vlasti. Ten, kto sa nebráni, kto niečo nebráni, tak to nemiluje. Tí, ktorí niečo bránia, to milujú," povedal František.

Pápež potom vysvetlil svoj pohľad na to, kedy sú dodávky zbraní nejakej krajine morálne, a kedy nie. "Môže to byť nemorálne, ak je zámerom vyprovokovať viac vojny alebo pri predaji alebo prenechaní zbraní, ktoré (krajina) už nepotrebuje. Motivácia je tým, čo do veľkej miery určuje morálnosť tohto kroku," povedal pápež.

Na otázku, či by Ukrajina mala rokovať s krajinou, ktorá ju napadla, pápež povedal, že dialóg s krajinami, ktoré vojnu začali, je vždy ťažký, ale nemal by byť vylučovaný. "Nevylučoval by som dialóg s akoukoľvek mocnosťou, ktorá je vo vojne, aj keby to bolo s agresorom. Niekedy musíte taký dialóg viesť. Nevonia vám to, ale musíte to urobiť," zdôraznil František.