Print this page

Prečo chodia ľudia na púte? Čo im to prináša? (VIDEO) Zdroj: Ikar

„Dôvod, pre ktorý som ju napísal, vychádza čiastočne z mojich vlastných skúseností z ciest do Medžugoria, Jeruzalema, Ríma, ale aj z pútí po Budhovom chodníku v Indii, Machu Picchu či ciest po Amerike. Venujem sa aj fenoménu pútnictva na celom svete a tomu, prečo pútnictvo zažíva v posledných rokoch nebývalý rozmach,“ tvrdí Peter Stanford, autor knihy Púte – Cesty za zmyslom života.

Je to podnetné zamyslenie nad pútnickou praxou a históriou pútnictva a zároveň fascinujúce skúmanie jeho významu v súčasnosti.

Pútnictvo, celosvetový rituál, ku ktorému sa hlásia takmer všetky náboženstvá, je jednou z najtrvalejších civilizačných tradícií. V tejto knihe sa autor a novinár Peter Stanford zamýšľa nad dôvodmi, prečo sa ľudia už veky vydávajú po tých istých posvätných cestách. Z historického pohľadu skúma, ako sa dajú porovnať skúsenosti prvých pútnikov do Jeruzalema, Mekky a Santiaga de Compostela so skúsenosťami miliónov ľudí, ktorí sa v súčasnosti vydávajú na fyzické a duchovné cesty, ktoré im menia život.

Pozrite si video autora, Petra Stanforda:


Kniha Púte – Cesty za zmyslom života z vydavateľstva Ikar vás prevedie posvätnými krajinami po celom svete od Baziliky Panny Márie Guadalupskej v Mexiku cez monolitické kostoly vytesané do skál v etiópskej Lalibele až po brehy riek na Kumbhaméle v Indii. Autor skúma historický a duchovný význam týchto miest uzdravenia a vnútornej reflexie a rozoberá ich úlohu križovatiek ciest.

Zdroj: Ikar

Hoci sa púť zvyčajne vníma ako únik jednotlivca z každodennosti s cieľom sústrediť myseľ a dušu, inštitucionálne a národné boje o moc vždy ovplyvňovali spôsob, akým pútnici prežívajú svoju osobnú cestu.

V knihe sú zhrnuté všetky náboženské tradície, lebo všetkých päť kontinentov má svoje pútnické miesta, ktoré rozprávajú fascinujúce príbehy. Kniha nás podnecuje zamyslieť sa a vzdeláva novú generáciu, ktorá môže nájsť útechu, jasnosť myslenia aj úžasné zážitky, keď sa vydá po stopách pútnikov z minulosti.

Súčasťou knihy je 25 farebných fotografií.

Milan Buno, knižný publicista