Print this page

Indické úrady zabránili fotografke Sanne Iršad Mattúovej odcestovať do Spojených štátov, kde má prevziať prestížnu novinársku Pulitzerovu cenu za fotografiu. Colníci ju zastavili na letisku v Dillí už druhýkrát, uviedla dnes 28-ročná reportérka na voľnej nohe na twitteri. Fotografka je z Kašmíru, o ktorého území už desaťročia vedú spory Indie a Pakistan. Tamojším novinárom indické úrady opakovane bránia odísť z krajiny, uviedla agentúra AFP.

Mattúová dostala ocenenie za svoje reportáže o živote v indickej časti Kašmíru. Cenu spolu s ňou získali ďalší dvaja fotografi agentúry Reuters, s ktorou mladá žena spolupracuje. V júli sa neúspešne pokúsila odletieť do Francúzska na krst knihy.

"Je to už druhýkrát, čo ma zastavili bez dôvodu a príčiny," napísala Mattúová. "Možnosť zúčastniť sa slávnostného odovzdávania cien pre mňa bola príležitosť, ktorá sa naskytne raz za život," uviedla a dodala, že úrady neodpovedali ani na jej predchádzajúce otázky, prečo jej bola cesta odopretá.

India sa snaží získať kontrolu nad Kašmírom, ktorý si celý nárokuje aj susedný Pakistan a ktorý je stálym zdrojom napätia medzi oboma jadrovými mocnosťami. Od začiatku povstania proti indickej nadvláde v roku 1989 tu boli zabité tisíce ľudí a v regióne je trvalo rozmiestnených viac ako pol milióna vojakov, píše AFP.

Zahraniční novinári nesmú do Kašmíru jazdiť a žurnalisti, ktorí v oblasti žijú, podľa AFP čelia tlaku na zmiernenie svojich správ o dianí v oblasti. V posledných troch rokoch úrady zabránili v ceste do zahraničia aj niekoľkým ďalším kašmírskym novinárom, vrátane dopisovateľa britského denníka The Guardian, ktorý mieril na Srí Lanku.