Print this page

Vyhlásenie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku na výzvu poslancov Parlamentného výboru NRSR pre kultúru a médiá:

Dobrý deň,
vo štvrtok 20. 10. 2022 som sa zúčastnil panelovej diskusie Opera Europe v Budapešti na tému vzťahu kultúry a politiky, ktorá prebiehala v anglickom jazyku.
Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. Po spätnom vypočutí záznamu musím priznať, že som použil neadekvátny výber slov. Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine.
Veľmi sa ospravedlňujem, ak môj spôsob komunikácie pohoršil spoločnosť. Prijímam za svoje slová plnú zodpovednosť a pani ministerke ponúkam svoju demisiu.
Ďakujem za pochopenie.
Matej Drlička

Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá sa ohradil voči vyjadreniam Drličku. Ten sa počas konferencie v Budapešti vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú". "Jeho posmešné vyjadrenia na adresu 'národných umelcov', ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND o tom, 'že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku', považujeme za obzvlášť neslušné a nedôstojné. Jeho vyjadrenia na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, 'že nanešťastie ešte stále dýchajú', za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou," uviedli poslanci.