Print this page

Britské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo šéfa iránskej diplomatickej misie v Londýne kvôli údajnému vyhrážaniu sa novinárom v Británii zo strany iránskych bezpečnostných služieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Predvolal som si dnes iránskeho zástupcu, aby som mu vysvetlil, že nebudeme tolerovať hrozby smrťou a zastrašovania akéhokoľvek druhu voči novinárom alebo akémukoľvek jednotlivcovi žijúcemu v Spojenom kráľovstve," zdôraznil britský minister zahraničia James Cleverly.

Iránske úrady doma reagujú na rozsiahle protirežimné protesty potláčaním slobody vyjadrovania a akciami proti médiám pôsobiacim v krajine, uviedlo britské ministerstvo zahraničia. Dodalo, že viac ako 40 novinárov bolo zatknutých alebo zadržaných.

Británia minulý mesiac zaviedla sankcie proti vysoko postaveným funkcionárom iránskych bezpečnostných zložiek a takzvanej "mravnostnej polícii", ktorá podľa Londýna používa vyhrážky zadržaním a násilím, aby mala pod kontrolou, čo iránske ženy nosia a ako sa správajú na verejnosti.

Už v októbri si britské ministerstvo zahraničia predvolalo iránskeho chargé d'affaires kvôli potlačeniu protestov, ktoré v Iráne prepukli po septembrovej smrti 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej. Tú polícia zadržala kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadenú šatku, ktorou si ženy v krajine povinne zakrývajú vlasy a krk od islamskej revolúcie z roku 1979.

Experti na ľudské práva OSN v dnešnom vyhlásení vyzvali Irán, aby prestal vyhrážať svojim obyvateľom trestom smrti za účasť na demonštráciách a aby prepustil zadržaných protestujúcich. Podľa expertov bolo pri potlačovaní protestov zabitých najmenej 304 ľudí.

Ministri zahraničia EÚ majú budúci týždeň podľa agentúry AFP rokovať o zavedení ďalších sankcií proti Iránu v reakcii na represie.