Print this page

Americký spevák Bob Dylan sa verejne ospravedlnil za to, že od roku 2019 nechal svoje knihy a tlač svojich obrazov podpisovať strojom. Diela boli však predávané ako "vlastnoručne podpísané". Dylan svoje rozhodnutie vo vyhlásení s ospravedlnením svojim fanúšikom označil za "chybu v úsudku". Majitelia strojom podpísaných tlačí majú nárok na vrátenie peňazí, napísal dnes web stanica BBC.

Kontroverzná praktika vyšla najavo po tom, čo ľudia na sociálnych sieťach začali porovnávať podpisy limitovanej edície vydania Dylanovej najnovšej knihy The Philosophy of Modern Song (Filozofia modernej piesne) vydavateľstva Simon & Schuster. Výtlačkov v limitovanom vydaní bolo 900 a jeden stál 600 dolárov.

Strojové podpisy na jednotlivých výtlačkoch neboli všetky rovnaké, verziou Dylanovho podpisu, ktoré stroj striedal, bolo až 17.

Prípad strojových podpisov sa týka aj dvoch zbierok Dylanových malieb, ktoré obe vyšli v tomto roku. Britský distribútor Castle Fine Art, ktorý Dylanova tlač predáva, uviedol, že o strojových podpisoch nevedel.

Teraz 81-ročný Dylan uviedol, že každé dielo podpisoval vlastnoručne. V roku 2019 mu však začali zdravotné ťažkosti, ktoré nazval závratmi. V súvislosti s nimi sa rozhodol používať na podpisovanie stroj. "Bol som uistený o tom, že je to v umeleckej a literárnej sfére bežná prax," napísal Dylan.