Print this page

Zo schvaľovania a podpory ruskej invázie na Ukrajinu česká polícia obvinila zatiaľ 49 ľudí. Celkom eviduje 86 takýchto prípadov. Serveru iROZHLAS.cz to povedal hovorca policajného prezídia Ondřej Moravčík. Z policajných štatistík vyplýva, že ide o ďalší nárast počtu podobných prípadov. V októbri polícia evidovala 83 prípadov schvaľovania ruskej invázie a obvinenia oznámila 44 ľuďom.

Ruská armáda začala vpád na Ukrajinu tento rok 24. februára, odvtedy presiahol celkový počet podnetov spojených s Ukrajinou v ČR tisícku, niektoré oznámenia končia bez postihu. Hovorca už v októbri uviedol, že prevládajú trestné činy majetkového charakteru.

Na možnosť trestného stíhania ľudí, ktorí budú schvaľovať ruskú inváziu na Ukrajinu, upozornil krátko po začatí ruskej agresie najvyšší prokurátor Igor Stříž. "Ak by niekto verejne - vrátane demonštrácií, priestoru internetu alebo sociálnych sietí - vyjadroval súhlas s útokmi Ruskej federácie na Ukrajinu alebo v tejto súvislosti vyjadroval podporu alebo vychvaľoval čelných predstaviteľov Ruskej federácie, mohol by za istých podmienok čeliť aj trestnoprávnej zodpovednosti," uviedol vtedy najvyšší prokurátor.

Napríklad začiatkom augusta radnica v Pribyslavi na Havlíčkobrodsku ohlásila polícii, že niekto napísal kriedou na pomník padlým azbukou "smrť Ukrajine" a nakreslil trikolóru vo farbe ruskej vlajky. Pražská polícia pred časom informovala o zadržaní päťdesiatročného muža, ktorý je podozrivý z toho, že zničil akumulátorovou vŕtačkou a vrtákom pneumatiky pri dvoch desiatkach ukrajinských áut zaparkovaných v Prahe 8 a 9.

S pokutou 45-tisíc korún odišiel od súdu vtedajší bruntálsky zastupiteľ za SPD Daniel Makay, ktorý vo februári napísal na facebook, že Rusko odzbrojí "ukrofašistov" a že by malo na Ukrajinu zhodiť vodíkovú bombu. Komunálny politik, ktorý znovu do zastupiteľstva nekandidoval, sa proti trestu odvolal. Prípad výrokov bývalého poslanca Ľubomíra Volného (Voľný blok) ohľadom ruskej invázie na Ukrajinu polícia odložila, podľa kriminalistov neboli trestné.