Print this page

Dcéra vysokého manažéra Samsungu sa vlastného smartfónu dočkala, až keď mala 11 rokov. O svoj rodičovský prístup sa v rozhovore s britskou stanicou BBC podelil James Kitto z vedenia divízie MX pre Írsko a Britániu. "Ja osobne by som jej ho predtým nedal," povedal Kitto. "Ale závisí od rodičov, kedy svojmu dieťaťu telefón zaobstará," dodal.

Podľa štúdie z roku 2021, ktorú vykonal recenziový server Common Sense Media, dáva veľa rodičov svojim deťom telefóny skôr. Podľa tejto štúdie malo 42 percent detí vlastný telefón vo veku desiatich rokov. V 12 rokoch vlastnilo telefón 71 percent detí a v 14 rokoch už 91 percent z nich.

"V prípade, že má (dieťa v telefóne) prístup k internetu, je dôležité zabezpečiť, aby sa naň dostávalo bezpečným spôsobom," zdôraznil Kitto.

Všetci poskytovatelia mobilných telefónov ponúkajú bezplatné funkcie rodičovskej kontroly, ktoré môžu obmedziť obsah, ku ktorému majú deti prístup cez internet vo svojich telefónoch. Podľa britského mediálneho regulátora Ofcom však nie sú tieto funkcie vždy automaticky aktivované.

Pri rozhodovaní, či je dieťa pripravené vlastniť smartfón, by sa malo vychádzať skôr z jeho vývoja ako z konkrétneho veku, myslí si pediatrička Megan Morenová z Wisconsinskej univerzity.

Spoluzakladateľ firmy Apple Steve Jobs aj spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates svojim deťom obmedzovali prístup k technológiám, pripomína server Business Insider. Gates dal deťom prvý telefón, keď mali 14 rokov. Jobs si neželal, aby jeho ratolesti používali iPad, a kontroloval, koľko času doma s technológiami trávia.