Print this page

Moderátorka programu 168 hodín Nora Fridrichová sa podľa internej vyšetrovacej komisie Českej televízie (ČT) nedopustila šikanózneho konania voči ostatným členom redakcie. Z toho ju na jeseň obvinil vtedajší šéfredaktor publicistiky Marek Wollner. Na rokovaní Rady ČT to dnes uviedol generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák.

Komisia sa stretla so zhruba dvoma desiatkami zamestnancov ČT. Z jej vyšetrovania vyplynulo, že nedošlo k diskriminácii alebo nevhodnému a nežiaducemu správaniu Fridrichovej k podriadeným zamestnancom, ale kvôli chaotickej a neskorej komunikácii a niekedy aj zlej dramaturgii dochádzalo k osobným nezhodám, ktoré vyústili aj do niekoľkých odchodov z redakcie. Fridrichová podľa Dvořáka nepôsobí v manažérskej funkcii a ostatní členovia redakcie k nej boli v podriadenom vzťahu len vzhľadom na jej funkciu dramaturga.

V rámci nápravných opatrení by malo podľa Dvořáka dôjsť k zlepšeniu plánovania a riadenia redakcie aj k posilneniu redaktorského tímu a dramaturgie. Konkrétne kroky by malo vedenie spravodajstva prijať do konca marca a následne s nimi oboznámiť Radu ČT.

Wollner obvinil Fridrichovú po tom, čo ona obvinila jeho zo sexuálneho obťažovania a šikanovania niektorých kolegýň. To sa síce nepreukázalo a komisia nenašla v jeho konaní nič protiprávne, Wollner napriek tomu po dohode s vedením ČT opustil.