Print this page

Minister vnútra SR Roman Mikulec dňom 15.3. 2023 poveruje výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie „riaditeľ Úradu inšpekčnej služby“ pplk. JUDr. Petra Juhása. Do funkcie je vymenovaný ako dočasne poverený riadiaci pracovník z dôvodu, že vláda je v poverení.

Juhás bol šéfom tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorému sa podarilo zadržať vykonávateľov vraždy z južného Slovenska. Vrah Miroslav Marček, šofér Tomáš Szabó a sprostredkovateľ objednávky vraždy Zoltán Andruskó sa k likvidácii novinára priznali.

Peter Juhás je v služobnom pomere príslušníka Policajného zboru od júla 2008, kedy bol prijatý a ustanovený do funkcie vyšetrovateľa na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Leviciach, neskôr pôsobil ako starší vyšetrovateľ na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Nitre. Od roku 2018 bol zaradený v rámci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, najskôr ako starší vyšetrovateľ špecialista a od roku 2022 ako zástupca riaditeľa odboru Západ.

Študoval na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, v roku 2010 získal titul doktor práv - JUDr.

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby spĺňa všetky potrebné náležitosti podľa §33b Zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície.

Minister vnútra SR Roman Mikulec od 1. marca dočasne poveril riadením ÚIS p. Juraja Svítoka. Dočasné poverenie bolo na návrh predchádzajúceho povereného policajta riadením ÚIS p. Roberta Mika. Šéf rezortu vnútra akceptoval tento jeho návrh na dočasné poverenie, ktoré bolo len dočasným administratívnym riešením a malo zabezpečiť plnohodnotnú funkčnosť ÚIS do doby definitívneho rozhodnutia o nástupcovi, ktorý nastupuje 15. marca 2023 a stal sa ním Peter Juhás.