Print this page

 


V Los Angeles dnes budú vyhlásené nominácie na Oscarov, ceny americkej Akadémie filmového umenia a vied, za rok 2015. Všeobecne sa očakáva, že na najlepší film budú nominované snímky Spotlight, Revenant Zmŕtvychvstanie, Marťan, Stávka na neistotu a Šialený Max: Bláznivá cesta. Potenciálnych uchádzačov je ale tento rok veľa a predvídať možného víťaza je mimoriadne ťažké, zhodujú sa komentátori.

Najviac nominácií podľa pozorovateľov získa zrejme film Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorý rozpráva o americkom lovcovi a prieskumníkovi Hughovi Glassovi. Snímka Alejandra Gonzáleza Iñárritua s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe bude najskôr nominovaná nielen v kategórii najlepší film, režisér alebo herec, ale aj v technických kategóriách, ako je napríklad najlepší zvuk.

Pre DiCapria, ktorý za svoj výkon v tomto filme nedávno získal Zlatý glóbus, by to bol prvý Oscar, hoci nominácií má už päť. "DiCaprio je o krok k bližšie k Oscarovi," komentoval to server Business Insider.

Mnoho nominácií by mohla získať aj dráma z obdobia studenej vojny Most špiónov s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe a lesbická romanca Carol v hlavnej úlohe s Cate Blanchett, ktorá bude pravdepodobne nominovaná na najlepšiu herečku, a Rooney Maraovou, ktorá zrejme získa nomináciu v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Film Carol mal však päť nominácií na Zlaté glóbusy a odišiel s prázdnou, čo podľa niektorých filmových odborníkov jeho šance na Oscaroch zmenšuje. Podobne je na tom vraj Spotlight, film Thomasa McCarthyho o reportéroch denníka The Boston Globe, ktorí sa dlhodobo metodicky venovali kauze zneužívania detí v katolíckej cirkvi.

Ceny v podobe známej sošky budú odovzdané 28. februára.