Print this page

Dvadsaťsedemročná britská speváčka Adele bola vlani celosvetovo najpočúvanejším hudobníkom sveta. Informovala o tom Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI). Druhú priečku zaujal 24 ročný britský spevák Ed Sheeran a tretia skončila 26-ročná americká popová hviezda Taylor Swift, ktorá vládla predchádzajúcemu roku.

Adelin posledný album s názvom 25 vyšiel koncom novembra a už sa ho predalo 15 miliónov kusov. IFPI však vyhlasuje najpopulárnejšieho hudobníka roka na základe úspešnosti všetkých albumov a titulov daného speváka.

Zohľadňuje sa pritom predajnosť fyzických CD nosičov, rovnako ako údaje o počúvanosti na internete a o počte stiahnutí piesní a videoklipov. Konkrétne čísla však IFPI nezverejňuje.

Adele s albumom 25 v novembri prekonávala predajné rekordy v USA, Británii a ďalších krajinách. Len v USA sa ho počas prvého týždňa predalo v elektronickej aj fyzickej forme 3,38 milióna kópií.

Popularitu Adeliných emocionálnych a osobných piesní dokazuje aj nedávny spor s americkým miliardárom a prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom, ktorý jej pieseň z roku 2011 Rolling in the Deep použil pri zhromaždeniach v štáte Iowa. Adele dala jasne najavo, že nikomu nedala súhlas na to, aby jej hudbu využíval v politických kampaniach.