Print this page

V juhofrancúzskom letovisku Cannes začal v stredu večer 69. ročník slávneho medzinárodného filmového festivalu. Otvoril ho film Café Society amerického režiséra Woodyho Allena. Agentúra DPA pripomenula, že Allenov film začal tento festival už tretíkrát. Očakáva sa, že filmovú prehliadku navštívi na 200.000 divákov.

Na červenom koberci sa večer predstavili hlavní herci z Allenovho filmu Kristen Stewartová, Blake Lively a Jesse Eisenberg. Fotografom zapózovala aj deväťčlenná porota, ktorej predsedá režisér George Miller. Členmi poroty sú napríklad speváčka a herečka Vanessa Paradis alebo herci Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen či Donald Sutherland.

Filmový sviatok, ktorý potrvá do 22. mája, predstaví v hlavnej súťaži 21 snímok. Medzi súťažnými snímkami je napríklad Julieta španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvorcu a zároveň herca Seana Penna či La Fille inconnue belgických bratov Jean-Pierra a Luca Dardenneových.

V hlavnej kategórii sa predstaví aj film, ktorý vznikol v česko-francúzskej koprodukcii. Film Personal Shopper je od francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa. V sekcii Cannes Classics budú mať záujemcovia možnosť vidieť digitálne reštaurovaný český scifi film z roku 1963 Ikarie XB 1. Český film bude zastúpený aj v nezávislej sekcii La Quinzaine des Réalisateurs, kde bude premietaný animovaný film Jany Ssaskej Happy End.