Print this page

Dvaja novinári, ktorí pátrali po zmiznutej novinárke, sú už tiež nezvestní Reprofoto youtube

V Kolumbii sa stratili dvaja novinári, ktorí informovali o pátraní po španielskej novinárke Salud Hernandezovej.

 

 

Dlhoročná dopisovateľka Salud Hermandenzová španielskeho denníka El Mundo zmizla v sobotu v severokolumbijskej oblasti Catatumbo, kde operujú povstalecké skupiny. Informovala o tom agentúra AP.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos oznámil, že dvaja novinári miestneho rozhlasu RCN sa v pondelok nevrátili so skupinou žurnalistov do mesta Tarra. V tejto oblasti ozbrojené zložky od víkendu intenzívne pátrajú po Španielke Hernandezovej, ktorá žije v Kolumbii od 90. rokov.

Viac: V Kolumbii zmizla španielska novinárka, najskôr ju uniesli

Úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, že Hernándezová bola unesená. Špekuluje sa ale, že sa stala rukojemníkom druhej najväčšej guerillovej skupiny v krajine, Vojská národného oslobodenia (ELN). Pred dvoma mesiacmi pritom kolumbijská vláda oznámila, že sa s touto skupinou dohodla na začatí mierových rozhovorov.

Salud Hernándezová-Moraová, ktorá má aj kolumbijske občianstvo, je jednou z najznámejších juhoamerických novinárok. Jej stĺpčeky v denníku El Tiempo patria k najčítanejším v Kolumbii. Sú často kritické k vláde prezidenta Santosa a jeho mierovým rozhovorom s povstalcami. Aj oponenti uznávajú odvahu, s akou táto novinárka jazdí robiť reportáže do centrál konfliktu, v ktorých sú štátne úrady prakticky neprítomné.

"Salud bola v posledných takmer šiestich rokoch odhodlanou kritičkou mojej vlády," vyhlásil v pondelok prezident Santos. Dodal, že práve preto dal pokyn bezpečnostným zložkám, aby vyvinuli maximálne úsilie k jej nájdeniu a "vrátili jej slobodu, ak je zadržiavaná proti svojej vôli".

Kolumbia je už polstoročie zmietaná v boji vládnych jednotiek s radikálnymi ľavicovými povstalcami, najmä z ELN a Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). S radikálmi z FARC vedie vláda už vyše tri roky rokovania o podmienkach ukončenia konfliktu. Zostáva ale doriešiť definitívny pokoj zbraní a odzbrojenie jednotiek.