Print this page


Ľavicoví povstalci prepustili španielsku novinárku, ktorá sa pred týždňom stratila na severe Kolumbie, kde písala článok o nelegálnom obchode s drogami. Neskôr boli prepustení aj ďalší dvaja novinári, ktorí sa stratili v rovnakých miestach o dva dni neskôr, uviedli agentúry AP a Reuters.
"Ďakujem vám všetkým, ktorí ste sa za mňa modlili," povedala Salud Hernándezová-Moraová v krátkom rozhovore pre miestne médiá po svojom prepustení. Sľúbila, že usporiada tlačovú konferenciu, kde povie bližšie informácie k svojmu zmiznutiu, a dodala, že zostávajúce dva reportéri budú v najbližšej dobe tiež prepustení. Hernándezová v krajine pôsobí viac ako 20 rokov, pracuje pre španielsky denník El Mundo a kolumbijské médiá.

Rebeli, ktorí sa označili za členov Vojenského národného oslobodenia (ELN), odovzdali novinárku delegácii vedenej rímsko-katolíckym duchovným. ELN je druhá najväčšia guerillová skupina v krajine.

Ramón Torrado, ktorý sa podieľal na humanitárnej misie, uviedol, že Hernándezová sa zdá po dlhom utrpení unavená, ale inak je jej zdravotný strave výborný. Rebeli podľa neho sľúbili, že v najbližších hodinách prepustia ďalších dvoch novinárov z miestnej televíznej stanice RCN, čo sa stalo.

Kolumbijská vláda sa tento rok v marci s ELN dohodla na začatí mierových rozhovorov. Povstalci totiž splnili podmienku vlády pre začiatok oficiálnych rokovaní, keď prepustili dvoch dlhodobo zadržiavaných rukojemníkov. Vláda už vyše tri roky koná tiež s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), najväčšou povstaleckou skupinou v krajine.