Print this page

Rok 2016 bol doteraz pre novinárov v Afganistane najnebezpečnejším rokom. Počas prvých šiestich mesiacov v krajine prišlo o život desať profesionálnych reportérov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na afganský výbor pre bezpečnosť novinárov (AJSC).

Výbor vo svojej správe informoval o 54 prípadoch násilia proti novinárom, čo je o 38 percent viac ako počas rovnakého obdobia minulého roka. Ide o prípady zabitia, napadnutia, zadržania aj zastrašovania, ktoré majú väčšinou na svedomí "jednotlivcovi napojenie na vládu", uviedol výbor AJSC bez bližších podrobností. Za 30 percentami útokov (celkom 16 prípadov) stáli ozbrojenci z islamského hnutia Taliban.

Afganský prezident Ašraf Ghana vydal vo februári nariadenie, ktorého cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť novinárov v krajine. Zatiaľ ale tento krok nepriniesol očakávanú zmenu, konštatoval výbor. Vo svojej správe uvádza aj júnové úmrtia amerického novinára Davida Gilkeyho, ktorý pracoval pre rozhlasovú stanicu NPR. Spoločne s ním vtedy zahynul aj jeho tlmočník Zabihulláh Tamanna. Oboch sprevádzali afganski vojaci v provincii Hílmand, keď sa ich automobil stal terčom útoku zrejme ozbrojencov z Talibanu.