Print this page

Tibora Rostása zo Zem a Vek obvinili, robia mu domovú prehliadku Foto: FB Zem a Vek

  


Špeciálny prokurátor obvinil Tibora Rostása z konšpiračného webu Zem a Vek za hanobenie národa pre článok Klin židov medzi Slovanmi, informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého u Rostasa dnes prebieha domová prehliadka.
Trestné oznámenie minulý rok podal bývalý novinár a v súčasnosti výkonný šéf Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a z podozrenia zo spáchania trestného činu výroby a rozširovania extrémistických materiálov.

Rostás v článku Klin Židov medzi Slovanmi cituje niekoľko osobností slovenských dejín - napríklad Jozefa Miloslava Hurbana, ktorí otvorenie prejavovali antisemitské názory. Podľa Sibylu sa tým Rostás snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva žiaden komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje," píše Sibyla v oznámení.

Reprofoto Zem a Vek

Podľa neho názov článku aj vybrané citáty v čitateľovi vyvolávajú dojem, že slovenský národ je využívaný a porobený a tým národom, ktorý Slovákom krutom vládne, sú Židia. V závere článku Rostás čitateľov vyzýva, aby sa s týmto útlakom nezmierili. „... nemali by sme nechať usnúť myšlienky, ktorými nás burcovali proti porobe. To, čo sa dnes deje na Slovensku a vo svete, je triumfálnym vyvrcholením toho, o čom píšu Štúrovci – skazonosnom zle rozsievajúcom nenávisť syna k otcovi... Napokon Amerika 2017 je takmer to isté, ako Rusko 1917 – sionizmom kontrolovaná demontáž existujúceho usporiadania spoločnosti. Svedkami týchto procesov sme aj u nás doma," píše Rostás. Z textu je podľa Sibylu zrejmé, že Rostás podnecuje článkom nenávisť voči ľuďom židovského pôvodu.

Podľa Trestného zákona je extrémistickým materiálom písomné, grafické, obrazové, zvukové a obrazovo-zvukové vyhotovenie, ktoré obhajuje, podporuje alebo podnecuje nenávisť, násilie alebo neodôvodnené odlišné zaobchádzanie voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu či národnosti.

Nie je to prvýkrát, keď Rostás prejavuje nenávisť voči ľuďom židovského pôvodu. V minulosti písal, že holokaust si Židia zorganizovali sami, volá po zrušení existujúceho systému: chce napríklad zaviesť domobranu, zastaviť činnosť médií a mimovládnych organizácií so zahraničnou účasťou, či chce rozpustiť parlament a zastaviť činnosť všetkých politických strán.