Print this page

Protimonopolný úrad schválil predaj Nového Času novému majiteľovi Foto: cas.sk

Protimonopolný úrad schválil koncentráciu podnikateľa  Antona Siekela a spoločnosti Nový čas, a.s.

 

"PMU, odbor koncentrácií schválil dňa 06. 02. 2018 koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľom Ing. Antonom Siekelom nad podnikateľom Nový čas, a.s. do ktorého budú vložené aktíva podnikateľa Ringier Axel Springer Slovakia používané na podnikanie v oblasti vydávania novín," píše PMU v rozhodnutí.

V novembri minulého roka vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia sa dohodlo na odpredaji denníka spoločnosti FPD Media finančníka Antona Siekela. Kúpno-predajná dohoda zahrňuje okrem denníka Nový Čas aj týždenník Nový Čas Nedeľa, ako aj ich online rozšírenia.

Vydavateľstvo Publishing House, ktoré patrí do finančnej skupiny FPD CORPORATION finančníka Antona Siekela pôsobí na Slovensku aj v Česku. Na Slovensku vydáva regionálny Žilinský večerník, minulý rok získalo časopis Break od vydavateľstva News and Media Holding a periodikum Olympic.sk, celoslovenský magazín Slovenského olypijského výboru, kde je Siekel aj predsedom.

Vydavateľstvo má aj spoluprácu s vydavateľstvom Mafra Slovakia, ktoré pred rokmi kúpil Andrej Babiš. Publishing House je od septembra minulého roku regionálnym obchodným zastúpením spoločnosti Mafra Slovakia.

Do rúk nového majiteľa má prejsť okrem denníka Nový Čas aj Nový Čas Víkend, Nový Čas Nedeľa a prílušné portály.

Z hľadiska vydávania periodík úrad identifikoval možné prekrytie aktivít len v oblasti vydávania týždenníkov v slovenskom jazyku, keďže oznamovateľ pôsobí v oblasti vydávania regionálneho týždenníka (Žilinský večerník) a ním nadobúdané podnikanie pôsobí v oblasti vydávania celoslovenského týždenníka (NOVÝ ČAS NEDEĽA). Vychádzajúc z odhadu podielu oznamovateľa po koncentrácii v oblasti vydávania týždenníkov, najmä však vzhľadom na to, že v prípade týždenníkov Žilinský večerník a NOVÝ ČAS NEDEĽA tieto z hľadiska čitateľa nepredstavujú tovary, ktoré by si priamo konkurovali, a teda konkurenčný tlak by bol koncentráciou eliminovaný (jedná sa najmä obsahovo o rozdielne zamerané periodiká), úrad neidentifikoval súťažné obavy v predmetnej oblasti, ktoré by vznikli v dôsledku posudzovanej koncentrácie," píše PMU v rozhodnutí.

Spoločnosť Nový čas, a.s. vznikla 1. decembra a jej predsedom predstavenstva je Milan Dubec. V rovnaký deň vznikla aj spoločnosť Ringier Axel Springer SK, a.s.

Spoločnosť FPD vznikla v novembru 2017, jej majiteľom je cyperská spoločnosť TREENOTE HOLDING LIMITED, konateľom Peter Šveda.