Print this page

Český premiér žaluje Nový Čas o milión eur Foto: TV Barrandov

Podnikateľovi a českému premiérovi Andrejovi Babišovi sa nepáči rozhovor Nového Času s bývalým príslušníkom ŠtB Jánom Sarkocym, ktorý v ňom tvrdil, že Babiš bol agentom ŠtB a za svoje udavačské správy poberal nemalé peniaze.


„Od začiatku bol vedomý spolupracovník,“ povedal o Babišovi v rozhovore s názvom Otvorená spoveď špióna z Československa: Ako som verboval Corbyna a Babiša!  s tým, že za správy mal dostávať od tisíc do päť tisíc vtedajších korún.
Babiš to označil za klamstvo. Za zverejnený rozhovor žiada od Nového Času aj Sarkocyho odškodné milión eur a ospravedlnenie. O žalobe informuje dnes v printovom vydaní Nový Čas.
Reprofoto Nový Čas

Babišovi prekáža, že ho Sarkocy označil za agenta ŠtB. Podľa Nového Času pripúšťa, že je evidovaný v zoznamoch ŠtB ako agent, no aktívne proti tomu už niekoľko rokov vystupuje a nikdy nebolo dokázané, že tam je vedome.

„Žalobca pociťuje publikovanie lživých výrokov o jeho osobe ako obrovskú krivdu. Žalobca celý svoj život tvrdo pracoval. Svoje meno si začal budovať ako podnikateľ. Najmä vďaka jeho pracovitosti, vytrvalosti, no najmä vďaka dôveryhodnosti sa mu v tejto oblasti podarilo dosiahnuť významné úspechy,“ cituje Nový čas zo žaloby advokáta Vojtecha Agnera.

Nový Čas sa bráni tým, že už viaceré rozsudky Najvyššieho súdu, Ústavného súdu, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva jasne hovoria, že verejní činitelia musia strpieť väčšiu mieru kritiky ako bežní občania, ktorí sa nemôžu brániť. "Babiš je silným mediálnym magnátom, ktorý vlastní zásadné české a niektoré slovenské periodiká a prevažná časť médií vrátane Nového Času už zverejnila jeho vyhlásenie, že Sarkocy podľa neho klame," píše Nový Čas.

„V článku boli uverejnené aj informácie vypovedajúce o dôveryhodnosti žalovaného a to skutočnosť, že bol príslušníkom ŠtB, že sa podieľal na diskreditácii bývalého prezidenta Michala Kováča. Čitateľ si z týchto informácií, ako aj autentických vyhlásení žalovaného mohol urobiť vlastný názor ohľadne jeho dôveryhodnosti,“ cituje Nový čas advokáta vydavateľstva Ringier Axel Springer Jána Havláta.

Andrej Babiš sa objavuje v zväzkoch a spisoch ŠtB pod krycím menom Bureš. Babiš tvrdí, že nikdy vedome so Štátnou bezpečnosťou nespolupracoval a jeho evidencia agenta bola neoprávnená, čoho sa dožaduje aj na súdoch. Jerguš Sivoš, bádateľ Ústavu pamäti národa, ktorý analyzoval agentúrnu minulosť Babiša a pripravoval odborný posudok pre súd, v rozhovore pre Reflex aj Denník N tiež tvrdí, že Babiš bol vedomým tajným spolupracovníkom ŠtB.

"Je to sprostý klamár. Neviem, o koľko, to riešia právnici, ale Nový Čas som zažaloval. Keby som vyhral, tak to dám na charitu," povedal dnes Babiš podľa ČTK pre český Rádiožurnál.