Print this page

Pri útokoch v Afganistane dnes umierali novinári aj deti, okolo 40 mŕtvych Ilustr. foto RFE

Najmenej štyri desiatky ľudí dnes zahynuli pri nových útokoch v Afganistane. Dvojica samovražedných atentátnikov v Kábule zabila najmenej 25 ľudí a 49 ich zranila.

 

Medzi mŕtvymi je deväť novinárov vrátane fotografa agentúry AFP a dvaja reportéri Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Ďalší masaker sa udial na juhu Afganistanu, kde zahynulo 11 detí. Na východe krajiny bol zabitý americký vojak a ďalší bol zranený.

Atentáty v Kábule sa podľa polície stali na rovnakom mieste v centre mesta v blízkosti sídla afganskej rozviedky NDS, ktorú IS označil vo svojom dnešnom vyhlásení za odpadlícku. Vo štvrti je aj veliteľstvo NATO a viacero zahraničných veľvyslanectiev. Polícia uviedla, že prvý atentátnik išiel na motorke.

Druhý útočník sa odpálil až potom, čo sa na mieste zhromaždili hlavne novinári a záchranári. Okrem deviatich mŕtvych - členov televíznych a rozhlasových štábov a jednej spravodajkyne - utrpelo ďalších šesť novinárov zranenia. Podľa polície sa páchateľ tváril ako reportér zamiešal sa do davu novinárov a potom sa vyhodil do povetria.

Išlo o najhorší útok proti novinárom v Afganistane od roku 2016, kedy pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban zahynulo sedem pracovníkov spravodajskej televízie Tolo News. Len za minulý rok prišlo v Afganistane pri rôznych incidentoch o život 20 novinárov.

Televízia BBC dnes popoludní oznámila, že vo východnej provincii Chost bol zastrelený afganský novinár BBC, dvadsaťdeväťročný Ahmad Šáh.

Niekoľko hodín po útoku v Kábule sa dnes udial ďalší samovražedný útok v juhoafganskom meste Kandahár. Páchateľ idúci vo vozidle zaútočil na vojakov zahraničných síl pôsobiacich v krajine. Pri mohutnej explózii však zahynulo 11 žiakov na miestnej náboženskej škole. Ďalších 16 ich utrpelo zranenia. Rumunské ministerstvo obrany neskôr oznámilo, že pri atentáte bolo zranených osem rumunských vojakov.