Print this page

Strana v Nemecku odmietla odpovedať jednému novinárovi, ostatní preto tlačovku bojkotovali Ilustr.foto: RFE

Neúspechom skončila tlačová konferencia opozičnej protiimigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) v Brandenbursku krajinskom sneme.

 

Všetci novinári sa ju totiž rozhodli bojkotovať na protest proti tomu, že AFD zakázala klásť otázky spravodajcovi denníka Bild.

Poslanecká skupina strany nakoniec musela stretnutie s médiami zrušiť. Nevôľu reportérov vyvolal hovorca, keď na začiatku tlačovej konferencie oznámil, že vedenie frakcie AFD sa po predchádzajúcej tlačovej konferencii jednomyseľne rozhodlo "dnes nedovoliť žiadne otázky denníka Bild".

Dôvodom je, že pred dvoma týždňami sa reportér denníka okrem iných vecí opýtal aj na kontakty šéfa poslaneckej skupiny AFD Andreasa Kalbitza na zakázanú extrémne pravicovú organizáciu Vlasti verná nemecká mládež (HDJ). Otázka pritom súvisela s plánovaným založením kruhu priateľov Izraela v Brandenbursku krajinskom sneme. AFD novinára obvinila z neobjektívnosti.

Odporúčame aj. Kedy sa konečne aj novinári na Slovensku zdvihnú a odídu?

Postup Alternatívy pre Nemecko voči spomínanému novinárovi kritizovala okrem iného predsedníčka brandenburského parlamentu Britta Starkov. "Uprieť reportérovi Bildu právo klásť otázky na tlačovej konferencii AFD je nevídaná udalosť. K demokracii a dobrému štýlu patrí otázky novinárov pripustiť," povedala.

Tiež tlačová služba krajinského snemu rokovanie AFD odmietla. Zákaz dávania otázok tlačové oddelenie parlamentu vo svojom vyhlásení označilo za "závažný útok na slobodu tlače a za niečo absolútne neprijateľného".