Print this page

Ukrajinský súd dal do väzby šéfa pobočky ruskej agentúry v Kyjeve Reprofoto TV/FB Ria Novosti

Súd v ukrajinskom meste Cherson včera uvalil dvojmesačnú väzbu na šéfa pobočky ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti v Kyjeve.

 

Kyryla Vyšynského, ktorý má ukrajinské aj ruské občianstvo, zadržala v utorok ukrajinská tajná služba SBU v súvislosti s podozrením, že spáchal vlastizradu.

Vyšynskyj podľa ukrajinských vyšetrovateľov plnil pokyny Moskvy k záškodnickým informačným akciám, najprv na podporu ruskej anexie Kryme, neskôr na podporu separatistov na východe Ukrajiny. Podľa SBU k tomu disponoval sumou 53.000 eur mesačne, zasielanou cez Srbsko. Financovanie kyjevskej pobočky RIA Novosti údajne dosahovalo sumu 100.000 eur mesačne.

Moskva na zadržanie Kyryla Vyšynského (v ruskom prepise Kirill Vyšinskij) reagovala podráždene. Znepokojenie nad týmto krokom ukrajinských úradov dala najavo aj Rada Európy, americké ministerstvo zahraničia a niekoľko medzinárodných ľudskoprávnych organizácií.

Vyšetrujúci sudca v Chersone na juhu Ukrajiny, kam bol Vyšynskyj po zadržaní prevezený, včera rozhodol, že novinár bude do 13. júla držaný vo väzbe, a to bez možnosti prepustenia na kauciu. Advokát Vyšynského Andrij Domanskyj neskôr novinárom povedal, že sa obhajoba proti tomuto rozhodnutiu odvolá. Odvolanie ale nemá odkladný účinok na výkon tohto verdiktu.

Podľa agentúry Interfax hrozí Vyšynskému desať až 15 rokov väzenia.