Print this page

Kočner má ďalší problém: Polícia začala stíhanie pre vydieranie novinára denníka SME Reprofoto TA3

Začiatkom júna Marián Kočner zastrašoval ďalšieho novinára – redaktora denníka SME Adama Valčeka, ktorý spolu s redaktorkou Trendu Zuzanou Petkovou ho oslovili do článku o kauze, na ktorej pred vraždou pracoval novinár Ján Kuciak.

 

Valček a Petková písali, že Kočner získal od Technopolu pol milióna eur.
Valček podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. „Národná kriminálna agentúra (NAKA) proaktívne na základe medializovaných informácií začala konať. Policajti osobne kontaktovali poškodeného novinára a spísali o veci záznam. V danej veci budú pokračovať ďalšie kroky v zmysle platnej legislatívy,“ oznámila ešte v júni polícia.

V týchto dňoch vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Valčeka oboznámil, že začal trestné stíhanie, informáciu priniesla Zuzana Petková na webe mediálne.sk. „Po vykonanej previerke vyšetrovacieho spisu prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava bolo začaté trestné stíhanie vo veci zločinu vydierania,“ cituje Petková políciu. Redaktorka zároveň upozorňuje, že polícia stíha skutok podľa paragrafu, ktorý umožňuje vyšší trest až do šesť rokov odňatia slobody. Podľa uznesenia mohlo dôjsť k jeho spáchaniu „z osobitného motívu.“

Odporúčame aj: Polícia zatkla Mariána Kočnera

Čo vyhrážkam predchádzalo?

Redakor Adam Valček poslal Kočnerovi otázky k článku. Najskôr reagoval len stručne. "Denníku SME odpísal, že verí skôr židojašterom ako mainstreamovým médiám, čím reagoval na prebiehajúcu marketingovú kampaň denníka, a podpísal sa ako „ten ktorý sa nikdy žiadnemu novinárovi nevyhrážal“,“ píše denník SME.

„O tri hodiny neskôr poslal ďalší mail, v ktorom „pre pripravovaný portál o novinároch hlavného prúdu,“ kládol otázky na súkromie a intímny život reportéra.“

Denník nezverejnil e-mail od Kočnera, píše však že veci, na ktoré sa Kočner pýtal, sú zdravotného a rodinného charakteru, ku ktorým nie je možné sa dostať z otvorených zdrojov.
Kočnerov e-mail považuje šéfredaktorka SME Beata Balogová za prejav arogancie človeka z mafiánskych zoznamov. "Jeho naznačovaná snaha zbierať zdravotné a rodinné informácie o novinárovi s cieľom ich zverejnenia je vlastne zastrašovanie. Ide o útok na slobodu tlače,” cituje SME Balogovú.