Print this page

Bieloruská polícia drží vo väzbe päť nezávislých novinárov Foto: FB Tut.by

Bieloruská polícia dnes v Minsku zadržala päť novinárov a obvinila ich z nezákonného prístupu ku spravodajstvu štátnej tlačovej agentúry Belt.

 

Oznámili to bieloruská médiá. V redakciách najnavštevovanejšieho spravodajského portálu Tut.by a nezávislej agentúry BelaPAN vykonali policajti raziu. Proti policajnej akcii protestoval Zväz bieloruských novinárov.

Podľa Minskej kriminálnej ústredne zatknutiu predchádzala kontrola počítačových systémov Belt, ktorá ukázala, že počas posledných dvoch rokov vstúpili redaktori Tut.by a BelaPAN mnohokrát neoprávnene s použitím cudzích hesiel do spravodajských databáz štátnej agentúry. Agentúre Belt tým údajne spôsobili značné škody a poškodili jej dobrú povesť.

Vo väzbe je komentátorka agentúry BelaPAN Taccjana Karavjankovová, šéfredaktorka serveru Tut.by Maryna Zolatavová a redaktorky Hanna Kaltyhinová, Uljana Babajedová a Halina Vlasiková. Vo vyšetrovacej väzbe majú byť najmenej tri dni a v prípade, že budú odsúdené, hrozí im dvojročné väzenie.

Podľa bieloruských nezávislých novinárov má byť policajná akcia vyhrážkou médiám, ktoré nie sú pod štátnou kontrolou. Šéf Bieloruského zväzu novinárov Andrej Bastunec agentúre Reuters povedal, že tlak režimu na nezávislých novinárov sa od minulého roka zvyšuje. "Spojili túto kauzu sa všeobecným trendom a snahou štátu ovládnuť internetový informačný priestor," povedal Bastunec.