Print this page

Tesco sťahuje z predajní Zem a vek Foto: Omediach.com

Pred niekoľkými týždňami Peter Hajdin a Jakub Goda rozprúdili diskusiu o tom, či majú obchodné reťazce ponúkať na svojich pultoch časopis, ktorý šíri rasizmus a konšpiračné bludy.

 

Po tlaku na sociálnych sieťach sa ukazuje, že Zem a vek už to také jednoduché s  distribúciou v obchodných reťazcoch mať nebude. Ako prvá sa rozhodla mu dať stopku spoločnosť Billa.

Tesco váhalo

Peter Hajdin v júni upozornil obchodný reťazec, že predávajú časopis, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky. „Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Váš reťazec. Ocením, keď sa rozhodnete podobné médiá stiahnuť z predaja.“

V prvej odpovedi Tesco nenaznačilo, že by plánovalo niečo v súvislosti s predajom Zem a Vek meniť.

S odstupom času, po kritike na sociálnych sieťach, Tesco reagovalo v júni znovu a oznámilo, že si urobí audit: „V prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky.“

Dnes sa Tesco rozhodlo Zem a vek z ponuky stiahnuť. „S distribútorom tlače sme sa dohodli na ukončení predaja Z&V od ďalšieho čísla. To znamená, že aktuálne číslo je v predaji už od 31.8. Akonáhle vydavateľ zašle nášmu distribútorovi nové vydanie, nebude zaradené do našej predajnej siete a pôvodné číslo sa stiahne,“ odpísalo Tesco Hajdinovi, s tým, že „stiahnutie Z&V z predajní bude prebiehať v najbližších dňoch.

Odporúčame aj: Aj vo vašom meste sa knižnica zbláznila a ponúka Zem a vek?

Z väčších obchodných reťazcov už len Kaufland predáva tento konšpiračný časois. Podľa ich stanoviska si pletie výber časopisov, ktoré nešíria nezmysly a rasizmus, s cenzúrou: "Spoločnosť Kaufland nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja," napísala pre Omediach.com hovorkyňa Kauflandu.