Print this page

Washington Post venoval prázdny stĺpček nezvestnému novinárovi

Americký denník The Washington Post dnes venoval prázdny stĺpček svojmu nezvestnému prispievateľmi Džamalovi Chášakdžímu.

 

Novinára zo Saudskej Arábie nikto nevidel od utorka, kedy v Istanbule navštívil saudskoarabský konzulát. Kým Ankara tvrdí, že novinár, ktorý sa netají kritikou vedenia Saudskej Arábie, je pravdepodobne zadržiavaný na konzuláte, Rijád trvá na tom, že spravodajca budovu opustil.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra Bloomberg, povedal, že umožní Turecku konzulát v Istanbule prehľadať. "Ten objekt je zvrchované územie, ale my im (Turkom) umožníme tam vstúpiť a prehľadať, čo si budú želať. Nemáme čo skrývať," povedal princ.

The Washington Post zverejnil prázdny stĺpček s fotografiou telefonujúceho Chášakdžího a titulkom "Chýbajúci hlas". Americký denník uviedol, že je situáciou znepokojený a vyzval saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, aby "prijal konštruktívnu kritiku od patriotov ako je Chášakdží". Pred konzulátom Saudskej Arábie sa medzitým zhromaždilo niekoľko novinárových podporovateľov.

Chášakdží prišiel na konzulát v utorok na poludnie a odvtedy ho nikto nevidel. Chcel si vybaviť doklady, ktoré mali potvrdiť jeho rozvod, pretože sa chcel znovu oženiť. Jeho turecká snúbenica na neho márne čakala do polnoci pred konzulátom a znovu tam prišla v stredu.

Saudská Arábia trvá na tom, že muž nebol zadržaný a že z budovy odišiel. Turecko v stredu oznámilo, že je nezvestný a že podľa jeho informácií je stále na pôde konzulátu.

Chášakdží od vlaňajška žil v USA z obavy pred zatknutím, ktoré sa dotklo iných saudskoarabských intelektuálov a novinárov. Vo svojich komentároch kritizoval aj korunného princa Muhammada bin Salmána za to, že síce propaguje reformy, ale nepripúšťa o nich žiadnu diskusiu. Predmetom jeho kritiky bola tiež účasť Saudskej Arábie v bojoch v Jemene či politiku Rijádu voči Kataru.

Chášakdží sa narodil v Medine, v mladosti inklinoval k radikálnemu islamu, ale neskôr sa stal liberálom. Novinársku kariéru začal v 80. rokoch ako spolupracovník denníka Saudi Gazette, Ukáz a Aš-sark al-Avsat. V Afganistane a Sudáne niekoľkokrát zverejnil rozhovor s bývalým vodcom teroristickej siete al-Kájda Usámom bin Ládinom.