Print this page

Denník N: Peter Tóth pre Kočnera sledoval novinárov aj Jána Kuciaka, ktorého potom zavraždili Reprofoto RTVS

Bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth pred vraždou Jána Kuciaka sledoval pre Mariana Kočnera viacero novinárov vrátane Jána Kuciaka.


Píše o tom Denník N, ktorý priniesol informáciu, že Peter Tóth to pred tromi týždňami priznal polícii a v súčasnosti s políciou spolupracuje.

Tóth sa niekoľko dní po zásahu špeciálneho komanda voči Tomášovi Szabóvi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóvi a hlavne Alene Zsuzsovej sám prihlásil na polícii, že by chcel vo veci vraždy svedčiť. „Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj autorku tohto textu Moniku Tódovú,“ píše Denník N. Pričom tento počet novinárov pravdepodobne nie je konečný. Sledovať mal aj ďalších nemenovaných novinárov, tak, že zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy, za čo podľa zdrojov z polície dostával tisíce eur mesačne.

Peter Tóth tak sledoval aj svoju bývalú kolegyňu, s Monikou Tódovou pracoval v rovnakom čase pre denník SME.*

Moniku Tódovú sa snažil Kočner skompromitovať na jednej tlačovej besede. Na Adama Valčeka zaútočil cez informácie z jeho súkromia cez vlastnú reláciu Na Pranieri, kde Kočner útočil aj na ďalších novinárov, ktorí informovali o jeho kauzách. Bolo to už po vražde Jána Kuciaka. Šéfredaktorka SME vtedy upozornila na ďalšie zastrašovanie novinára zo strany Kočnera.

Odporúčame aj: Kočnerova stránka Na pranieri, cez ktorú útočil na novinárov, je vypnutá. Videá zmizli. Zmizlo aj video Petra Tótha, kde hovoril, kto ho platí

Tóth bol aj spojkou Kočnera, ktorý je vo väzení, s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená z vraždy Jána Kuciaka ako objednávateľka.

Peter Tóth posledné roky bol veľmi blízko Mariana Kočnera, ktorého viaceré médiá spájajú s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kočner na stránke Na pranieri rozoberal texty vybraných novinárov, ich súkromie, snažil sa ich dehonestovať. Facebookovú stránku Kočner pravdepodobne nespravoval sám, pár statusov na nej pribudlo aj keď už bol Kočner v cele. Novinárom sa venoval aj vo vlastnej talkshow, ktorú mal s Petrom Tóthom, ktorý má podobný projekt Ďatel.sk. Napríklad v talkshow v Leviciach (pod článkom) v roku 2017 sa Kočner sťažoval aj na Jána Kuciaka. Tóth doprevádzal Kočnera aj na pojednávaní, odkiaľ šiel Kočner do cely.

 Tóth vraj tvrdí, že nevedel o pláne vraždy Jána Kuciaka. Na políciu sa rozhodol prísť až osem mesiacov po vražde novinára, keď polícia zadržala Zsuzsovú.

Odporúčame aj: Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth chce získať ochrannú známku na Gorilu

Peter Tóth začínal ako redaktor Slovenského denníka. Od roku 1994 písal do denníka SME - o korupčných kauzách, Mečiarovi aj o Róbertovi Remiášovi, ktorému pomáhal a ktorý bol jeho priateľom. V roku 2002 ho šéfredaktor Milan Šimečka po zistení, že pracuje pre SIS, z redakcie prepustil, a potom krátky čas robil pre Národnú obrodu a rádio Expres. On sám hovorí, že príslušníkom SIS sa stal v roku 1998, keď bol novinár. Vedenie redakcie SME o tom vtedy nevedelo. „Prácu spravodajského dôstojníka som vykonával pod krycou legendou novinára až do roku 2003, keď som bol na krátky čas vymenovaný za riaditeľa sekcie vnútorného spravodajstva SIS. Po odvolaní z funkcie som v tajnej službe pôsobil ešte necelé dva roky. Od roku 2005 som striedavo na voľnej nohe, pracujem v súkromnom sektore alebo sa venujem písaniu kníh," napísal o sebe Tóth minulý rok. Minulý rok ohlásil aj založenie politickej strany s názvom Cieľ. Členmi prípravného výboru sú: Peter Tóth, Eva Tóthová a Alexandra Janoušková rod. Macuchová.

Talkšou Petra Tóha s Ivanom Lexom, moderovala Alexandra Janoušková,  rod. Macúchová. Reprofoto: Ďateľ.sk

Stanovisko Petra Tótha k informáciám Denníka N: "Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," reagoval pre Omediach.com Peter Tóth. Na otázku, či sledoval novinárov, povedal, že nie. Na ďalšie otázky, či sa podieľal na sledovaní novinárov nepriamo, ak áno, ako a či chystal pre Kočnera podklady, analýzy o novinároch a Kuciakovi priamo neodpovedal. Reagoval týmto vyhlásením: „Môžem len zopakovať to, čo som uviedol na mojej stránke. Monika Tódová klame, že som sa priznal k niečomu, na čom som sa nepodieľal. Nesledoval som Jána Kuciaka, nedostával som za to peniaze a aj keď neviem, čo sa nachádza vo vyšetrovacom spise, viem isto, že v ňom nie je zápisnica svedka Petra Tótha. Monika Tódová nevie dokázať pravdivosť svojich tvrdení a to je najväčší škandál tohto príbehu.“

 

Odporúčame aj: Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na Petra Tótha, kritizuje aj Milana Žitného

*autorka tohto článku pracovala v tom čase tiež pre SME.