Print this page

Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi Foto: FB T. Rostás

Bývalý minister vnútra a poslanec Smeru Robert Kaliňák vo štvrtok zvolal tlačovú besedu, na ktorej kritizoval spravodajské médiá. Naopak mal potrebu zastať sa webu, ktorý šíri hoaxy, antisemitizmus a medicínske bludy.

Kaliňákovi sa nepáči, ako médiá informovali o kauze únosu vietnamského občana.

Dokonca tri hlavné spravodajské médiá v súvislosti s ich článkami o únose obvinil zo šírenia hoaxu. „Denník N sa v spolupráci s Aktualitami a SMEčkom rozhodli, že je nevyhnutné tú kauzu rozpútať intenzívnejšie, tak vyprodukovali hoax. Sami častokrát bojujú proti hoaxom, častokrát chcú zavádzať cenzúru voči novinám, týždenníkom, mesačníkom, ktoré nepíšu tú ich pravdu, ale vo svojom prípade im je jedno, či napíšu pravdu alebo lož,“ povedal Kaliňák a hoci tlačová beseda mala byť „bodkou za kauzou únosu" bývalý minister vnútra z ničoho nič začal obhajovať časopis Zem a Vek.

Odporúčame aj: Kaliňák sa v živom vysielaní hádal s novinárkou: Ste trápna… Stretneme sa na súde! (VIDEO)

„Včera vyhlásil trnavský župan cenzúru nad konšpiračným týždenníkom. Nie je náhodou na vôli ľudí, aby si vybrali, čo chcú čítať? Alebo vy im chcete určovať, čo majú čítať?“ pýtal sa Kaliňák.
Pred mesiacom sme na blogu omediach.com upozornili, že viaceré verejné knižnice ponúkajú konšpiračný časopis Zem a Vek a ponúkajú priestor ich šéfredaktorovi na šírenie bludov prostredníctvom verejných besied.

Odporúčame aj: Aj vo vašom meste sa knižnica zbláznila a ponúka Zem a vek?

Medzi týmito knižnicami bola aj knižnica Juraja Fándlyho, ktorá spadá do zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Tento týždeň trnavský župan oznámil, že v trnavská knižnica časopis Zem a Vek ponúkať nebude a jeho politické hnutie OĽaNO vyzvalo primátorov, županov a starostov, aby podobne odstránili Zem a Vek z knižníc na celom Slovensku.

„Keby zakázal v knižniciach týždenník Týždeň, tak asi by bola demonštrácia, vzbura, neviem čo všetko. Je to taký komunistický spôsob v žurnalistike, ktorý v poslednom období zažívame na Slovensku,“ sťažoval sa Kaliňák.

Zem a Vek šíri hoaxy, účelové klamstvá a proruské dezinformácie, ktoré nemajú nič spoločné s žurnalistikou. Vykráda iné médiá a šíri nebezpečné medicínskych nezmysly, ktoré vážne ohrozujú zdravie ľudí, ale aj šíri antisemitizmus a klamstvá spochybňujúce členstvo SR v Európskej únii a NATO. 

Práve Zem a Vek v kauze vietnamského občana ale aj posledných politických kauzách bol obhajcom krokov Kaliňáka a strany Smer. Šíril články podobného pochybného webu ďateľ.sk, v ktorých sa bývalý SISkár Peter Tóth snažil kompromitovať novinárov, ktorí kritizovali Kaliňáka.

Keď v roku 2015 opitý šéfredaktor Zem a Vek Tibor Rostás s pištolou v ruke vystrájal na akcii pre deti, tiež si spomenul na Kaliňáka. Pri zásahu policajtom vulgárne nadával a vyhrážal sa im, že zavolá Kaliňákovi.