Print this page

Žaloby sudcov na novinárov môžu viesť k autocenzúre, upozorňuje OBSE Foto: OBSE

Organizácia OBSE zverejnila vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom zástupkyňa OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatović vyjadruje znepokojenie v súvislosti s aktuálnym prípadom, keď viacerí predstavitelia slovenskej justície žiadajú vysoké odškodné v súdnych sporoch proti médiám. Známy je prípad SME a Nového času, ktoré písali o kauze Bonanno.

 


"Jednou z nenahraditeľných úloh médií je to, že nastavujú zrkadlo spoločnosti a informujú o veciach verejného záujmu. Verejní činitelia preto musia zniesť vyšší prah kritiky, a to aj z médií, "napísala Mijatović v liste, ktorý adresovala slovenskému ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi.

 

Niekoľko súčasných a bývalých sudcov, medzi ktorými je aj prokurátor a štyria sudcovia Najvyššieho súdu, požadujú náhradu škody vo výške 940 tisíc eur od Nového Času a jeho vydavateľa za fotky a videá publikované v júni 2011. V ďalšom prípade sudca Michal Truban žaluje denník Sme a požaduje 150 000 eur ako náhradu škody. Tvrdí, že článok zo septembra minulého roka poškodil jeho česť a narušil jeho súkromie.

"Podávanie žalôb a požadovanie odškodné, ktoré môže ohroziť existenciu médiá, môže vyvolať autocenzúru u novinárov a vydavateľov a znížiť tak pluralitu médií na Slovensku," upozornila Mijatović.

„V zmysle zaužívaných diplomatických zvyklostí pán minister Lajčák najskôr odpovie na tento list vysokej komisárke OBSE a po zaslaní odpovede, poskytne stanovisko médiám," povedal pre Omédiách.com hovorca Lajčáka Boris Gandel. „Bolo by neštandardné, keby sa vysoká komisárka dozvedela o obsahu jeho odpovede skôr, ako ju dostane oficiálne diplomatickými kanálmi," dodal.

Slovenský výbor medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko je tiež hlboko znepokojený zo stupňujúceho sa tlaku súdov, sudcov a súdnej moci všeobecne na slobodu médií zakotvenú v Ústave SR. „Žaloby sudcov a prokurátorov v kauze Bonano a rozsudok súdu v kauze sudcu Trubana voči denníku SME sú priamym ohrozením médií ako zástupcov verejnosti vo vykonávaní ich základných funkcií informovania verejnosti a kontroly verejnej moci," upozornil aj Slovenský výbor medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko.