Print this page

Novinárovi, ktorý si vymýšľal rozhovory ale aj fakty, odobrali prestížne ocenenia Reprofoto youtube R.Thompson

Kauza redaktora renomovaného časopisu Der Spiegel, ktorý si vo svojich reportážach vo veľkom vymýšľal a manipulatívne upravoval rozhovory, otriasla nemeckou mediálnou scénou.

 

Tridsaťtri ročný Claas Relotius medzitým prišiel o ocenenia ktoré dostal v Nemecku, ale aj v zahraničí.

Porota zo CNN, ktorá udelila pred štyrmi rokmi nemeckému redaktorovi ocenenie Novinár roka a Novinár roka z tlačených médií, sa podľa vyhlásenia CNN znovu zišla a jednomyseľne rozhodla, že ocenenie vyznamenanému odoberie.

Zástupca nemeckého Fóra reportérov (RF) navyše informoval, že sa Relotius rozhodol vrátiť štyri Nemecké reportážne ceny, ktoré dostal v rokoch 2013, 2015, 2016 a 2018. V SMS správe sa ospravedlnil, uviedol zástupca RF Cordt Schnibben. Podľa neho svojim krokom Relotius predišiel chystanému odobratiu cien.

Prestížny nemecký časopis Der Spiegel v stredu oznámil, že redaktor Claas Relotius, ktorý pre neho od roku 2007 pracoval najskôr ako novinár na voľnej nohe a zhruba rok a pol ako riadny zamestnanec, si vymýšľal vo svojich reportážach zo zahraničia rozhovory aj niektoré fakty. Prinajmenšom čiastočne tak sfalšoval najmenej 14 článkov. Časopis kauzu sám označil za "dno" svojich sedemdesiatročných dejín a čitateľom sa ospravedlnil. "Je to asi najvážnejšia publicistická kríza v Spiegeli," dodala redakcia časopisu.

Podrobnosti: Škandál v Spiegli: Uznávaný redaktor si mnohé články a citáty len tak vymyslel

Relotiusovo správanie vyvolalo na nemeckej mediálnej scéne búrlivú debatu. Fórum reportérov, ktoré teraz už bývalému redaktorovi časopisu Der Spiegel udelilo štyri ceny, vyjadrilo "šok a hnev" a začudovalo sa nad "takmer kriminálnou energiou", ktorú Relotius vynaložil, aby organizátorov udeľovaní cien oklamal. Podľa niektorých novinárov mladý žurnalista svojim správaním klamal nielen svojich čitateľov a zamestnávateľa, ale poškodil aj svojich kolegov, ktorí v čase takzvaných fake news, teda falošných správ, bojujú o dôveryhodnosť svojej profesie.

Podľa mediálneho analytika a bývalého novinára Volkera Lilienthala, ktorý pôsobí na univerzite v Hamburgu, napáchala kauza Relotius obrovské škody. Ľuďom, ktorí na demonštráciách nemecké noviny označujú za "lživú tlač" (Lügenpresse), podľa neho svojimi podvodmi dodal muníciu.