Print this page

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO) Reprofoto youtube Na pranieri

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

 

"Tótha priviezli na aute policajti z NAKA, vysadili ho rovno pred vchodom. V oranžovej mikine a šiltovke na hlave vstúpil o 8.15," píše web tvnoviny.sk.

Tóth vystupuje vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka ako svedok.

Polícii sa ozval v októbri, niekoľko mesiacov po vražde, keď polícia zadržala v prípade vraždy štyroch obvinených - Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruškóa a Aleny Zsuzsovej.

Podľa informácií Denníka N sa vtedy Tóth vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Jána Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj Moniku Tódovú. Pričom tento počet novinárov pravdepodobne nie je konečný. Sledovať mal aj ďalších nemenovaných novinárov, tak, že zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy, za čo podľa zdrojov z polície dostával tisíce eur mesačne. Tóth sa stal na niekoľko mesiacov utajeným svedkom, sledovanie označil za klamstvo.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Začiatkom marca podiel na sledovaní sám potvrdil vo videu, ktoré zverejnil na facebooku (dole). "To, čo sa vydáva v médiách za sledovanie novinárov bolo paparazzovanie. Ja som žiadnych novinárov paparazzovať nemohol, pretože moja tvár je príliš známa na to, aby som sa na takej činnosti mohol podieľať. Samozrejme, sprostredkoval som túto činnosť a požiadal som o to jedného svojho známeho a pokiaľ môžu novinári paparazzovať iných, tak aj iní môžu paparazzovať novinárov,“ povedal Tóth.

Odporúčame aj: Peter Tóth mal donedávna vlastný stĺpček v novinách, ktoré chodia do 1,3 milióna domácností

To, že Tóth sa podieľal na sledovaní Kuciaka potvrdilo aj uznesenie vyšetrovateľa k vznesení obvinenia Kočnerovi za objednávku vraždy Jána Kuciaka, z ktorého citoval Denník N: "Novinára vydierať nedokázal, pretože naňho nič nenašiel. „Žije ako mních,“ hlásilo mu komando na čele s Petrom Tóthom, ktoré si najal na jeho sledovanie. Aj preto sa podľa vyšetrovateľov Kočner rozhodol Kuciaka zavraždiť."

K vyšetrovaniu vraždy a rozhodnutiu nevypovedať už ako utajený svedok ale ako svedok nahral Tóth toto video: