Print this page

Súd v Srbsku odsúdil policajných šéfov na 30 a 20 rokov za objednávku vraždy novinára Ilustr.foto: Polícia SR

Súd v Srbsku dnes poslal na 20 a 30 rokov do väzenia štvoricu bývalých vedúcich pracovníkov štátnej polície (DB) kvôli vražde novinára a vydavateľa Slavka Ćuruviju. Informujú o tom tlačové agentúry s tým, že odsúdení majú právo sa odvolať.

 

Ćuruvija patril medzi známych kritikov niekdajšieho autoritárskeho prezidenta Slobodana Miloševiča.

Sudkyňa Snežana Jovanovičová povedala, že odsúdení boli uznaní vinnými z toho, že si vraždu objednali.

Bývalý šéf DB Radomir Marković má podľa rozsudku za mrežami stráviť tri desiatky rokov. Rovnako dlhý trest si má odpykať bývalý náčelník belehradského centra DB Milan Radonjić. Hlavného spravodajského inšpektora Ratka Romiča súd odsúdil k 20 rokom trestu odňatia slobody. Štvrtým obžalovaným je Miroslav Kurak, ktorý si má odpykať tiež dvadsaťročný trest. Je však na úteku a bol na neho vydaný medzinárodný zatykač.

Marković si už vo väzení odpykáva 40-ročný trest za podiel na vražde bývalého srbského prezidenta Ivana Stamboliča z roku 2000 a pokusu o atentát na opozičného politika Vuka Draskovića z roku 1999. Drašković vtedy vyviazol len so zraneniami, ale štyria ďalší ľudia prišli o život.

Ćuruvija bol zavraždený 11. apríla 1999 pred svojím domom, keď sa vracal z prechádzky. Podľa policajných záznamov a svedeckých výpovedí na neho dvaja doposiaľ neznámi maskovaní útočníci vystrelili štyri rany zozadu a zasiahli ho do hlavy a do srdca. Stalo sa to krátko po tom, čo Severoatlantická aliancia začala nálety na Srbsko s cieľom prinútiť ho stiahnuť jednotky z jeho vtedajšej provincie Kosovo. Ćuruvija vtedy ostro kritizoval Miloševičov režim. Novinárova rodina obvinila niekdajšieho srbského prezidenta, že vraždu si objednal on osobne.

Agentúry pripomínajú, že ide o prvý rozsudok, aký kedy v Srbsku padol v súvislosti s vraždou novinára. Súdny proces bol považovaný za dôležitý krok vo vyrovnávaní sa Srbska sa zločinmi spáchanými počas Miloševičovej éry.