Print this page

World Press Photo vyhrala fotka malej utečenkyne

 Víťazom tohtoročného ročníka prestížnej fotografickej súťaže World Press Photo je snímka plačúceho dievčatka z Hondurasu zadržaného s matkou na hranici s USA od fotografa Johna Moorea.

 

Víťazný snímok zachytáva dvojročnú Yanelu Sánchezovú a jej matkou Sandrou, pri zadržaní na hranici s USA vlani 12. júna. Fotografia vyvolala hlasnú diskusiu o tvrdej migračnej politike prezidenta Dondal Trumpa, ktorá zahŕňala aj rozdeľovanie rodín migrantov. Časopis Time fotografiu uverejnil na prednej strane, čo vyvolalo pobúrenie nad Trumpovou politikou rozdeľovania rodín migrantov. Otec dvojročného dievčatka neskôr britskému časopisu Daily Mail povedal, že jeho dcéra nebola oddelená od matky, ale boli držané spoločne. Time si však za zverejnením snímky stál s tým, že fotografie zachytáva, čo "je v súčasnej chvíli v stávke". V dôsledku hlasnej vlny kritiky Trump nakoniec ešte vlani v júni politiku rozdeľovania rodín migrantov na južnej hranici ukončil.

 

Fotograf Moore spolupracuje s agentúrou Getty Images.

Nominované a víťazné fotky sú na https://www.worldpressphoto.org/.

Výherca hlavnej ceny dostane 10.000 eur a víťazné snímky budú k videniu na výstavách v mnohých krajinách. Súťaže sa zúčastnilo asi 4700 fotografov s takmer 80.000 snímkami.

Tento rok sa v súťaži umiestnil v športovej kategórii tiež český fotograf Michael Hanke so sériou snímok českého šampióna v Parabox Zdeňka Šafránka, ktorý tiež reprezentoval Česko vo sledge hokeji na paralympijských hrách a jazdí aj na handbiku.

Hanke, ktorého fotopríbeh skončil v kategórii druhý, ČTK povedal, že je s výsledkom úplne spokojný. Snímka sa podľa neho objaví na asi 110 výstavách po celom svete a snáď podľa neho povzbudí napríklad tie, ktorým sa podobná vec stala, pretože ukazujú, že sa dá žiť plnohodnotný život aj cez zdravotné prekážky. Hanke tiež zdôraznil, že World Press Photo si udržuje prestíž okrem iného tým, že vyhrávajú fotografie s poslaním.