Print this page

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon Foto: KP

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.

 

Podľa RSF predseda Smeru Robert Fico vyhlásil novinárom „vojnu“ a vyhrážal sa zmenou tlačového zákona, aby poskytol svojej strane Smer-SD účinnú zbraň proti tomu, čo nazval „mediálnym terorom“.

Viac: Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

„Táto hrozba sa prejavila práve vo forme pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré prijal parlament a ktoré rozširujú právo politikov na odpoveď,“ píšu RSF. Na to, aby sa táto novela stala zákonom, musí ju schváliť prezidentka Zuzana Čaputová.

Podrobnosti: Smer a SNS chcú z novinárov urobiť poslušné bábky
 
„ Žiadame slovenskú prezidentku, aby využila svoju veto a odmietla tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré by mohli viesť k zneužívaniu,“ uviedla Pauline Adès-Mével, vedúca kancelárie Európskej únie a Balkánu v RSF. „ V čase, keď médiá stále odhaľujú informácie o vražde Jána Kuciaka, ktorá by mohla ovplyvniť určitých politikov, je nevyhnutné, aby nikto z nich nemal možnosť brániť slobode informácií.“
 
Zvolenie právničky Čaputovej, ktorá bola tvrdou kritičkou skorumpovaných oligarchov Slovenska, vyvolalo podla RFS nádej, že politické elity zmiernia svoj postoj k novinárom a médiám na Slovensku.
 
Slovensko sa umiestnilo na 35. mieste zo 180 krajín vo World Press Freedom Index RSF 2019, v posledných dvoch rokoch kleslo o 18 miest.