Print this page

Už je známe, kedy súd posúdi obžalobu vo veci vraždy Kuciaka Reprofoto Aktuality

Špecializovaný trestný súd vypísal na 19. decembra termín na predbežné prejednanie obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyplýva to z dnešného oznámenia hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej.

 

Prokuratúra v októbri obžalovala štyri osoby. Piaty obvinený, Zoltán Andruško, ktorý s políciou pri vyšetrovaní spolupracoval, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú musí schváliť súd.

Podľa vyšetrovateľov si vraždu Kuciaka objednal podnikateľ Marian Kočner. Ten je vo väzbe od vlaňajšieho júna v prípade, v ktorom spolu s bývalým riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom čelí obžalobe z falšovania zmeniek.

Objednávku vraždy podľa dostupných informácií jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa Tomáša Szabóa a bývalého vojaka Miroslava Marčeka. Polícia pôvodne za vraha označila Szabóa, neskôr sa ale k streľbe priznal Marček, ktorý predtým v prípade vystupoval len ako vrahov vodič. Obžalobu prokurátor podal okrem Kočnera aj na Zsuzsovu, Szabóa i Marčeka.

Investigatívny reportér Kuciak písal okrem iného o kontroverzných podnikateľských aktivitách Kočnera, ktorý mu v roku 2017 v telefonickom rozhovore vyhrážal, že nájde "špinu" na neho a na jeho rodinu a získané materiály zverejní. Podľa skôr publikovaných informácií nechal Kočner sledovať Kuciaka i ďalšie novinárov.