Print this page

Médiá získali dokumenty o tajných pracovných táboroch v komunistickej Číne (VIDEO) Reprofoto CBC News

Uniknuté dokumenty čínskej komunistickej strany ukazujú, že Čína zriadila predovšetkým pre Ujgurov, moslimskú menšinu žijúcu na severozápade krajiny, tábory určené na ideologickú indoktrináciu a prevýchovu.

Tvrdí to Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ), na ktorého zistenia dnes upozorňujú svetové médiá, vrátane britskej BBC alebo denníka The Guardian, ktoré na vyšetrovaní spolupracovali.

Interný dokument z roku 2017 podľa denníka The Guardian potvrdzuje najrozsiahlejšiu hromadnú internáciu určitej etnicko-náboženskej menšiny od 2. svetovej vojny. Navyše podrobne popisuje, ako tábory, v ktorých je v provincii Sin-ťiang zadržiavaných najmenej milión ľudí, fungujú. Čína teraz publikované informácie označila za "výmysly", uviedol britský denník.

Dokumenty podľa ICIJ potvrdzujú množiace sa správy o tom, že Peking prevádzkuje tajné internačné tábory určené na nedobrovoľnú ideologickú prevýchovu.

Tábory podľa najnovších dôkazov majú strážne veže a sú vybavené kamerovými systémami, ktoré majú zamedziť útekom. Ujguri a ďalšie menšiny sú v zariadeniach hodnotení okrem iného na základe toho, ako ovládajú mandarínštinu, dominantnú verziu čínštiny, alebo či dodržiavajú prísne pravidlá týkajúce sa všedného života. Bodový systém sa vzťahuje aj na zvládanie "ideologickej premeny".

Tábory musí dodržiavať prísny systém "úplnej fyzickej a psychickej kontroly", každá budova musí byť obohnaná plotom a areál múrom, pri hlavnej bráne hliadkuje polícia, uvádza The Guardian. Chovanci môžu byť zadržaný neurčitú dobu, najmenej však rok, manuál popisuje, kedy ich môžu navštíviť príbuzní, či kedy je možné použiť toalety.

Čínu tento mesiac kritizoval napríklad americký minister zahraničia Mike Pompeo. Spojené štáty sú podľa neho znepokojené správami, že čínske úrady "obťažujú, zadržujú a nezákonne zatýkajú" rodinných príslušníkov ujgurských aktivistov, ktorí prešli internačnými tábormi v provincii Sin-ťiang.

Čína odmieta, že by s Ujgurmi zaobchádzala zle, a dianie v Sin-ťiang označuje za svoje vnútorné záležitosti. O táboroch hovorí ako o strediskách odborného vzdelávania, kam sú ľudia posielaní okrem iného na politickú prevýchovu v rámci boja proti extrémistickým ideológiám.