Print this page

Kvôli vražde novinárky pravdepodobne padne maltský premiér Foto: FB DG

Maltský premiér Joseph Muscat sa chystá ešte dnes podať demisiu, tvrdí miestna tlač s odvolaním sa na zdroje z jeho okolia. Premiér čelil v posledných dňoch čoraz silnejším výzvam k odstúpeniu kvôli novým informáciám vo vyšetrovaní vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej z roku 2017.

 

Kvôli kauze odstúpili tento týždeň už dvaja ministri jeho vlády a dlhoročný šéf úradu vlády Keith Schembri, ktorý bol tento týždeň aj zatknutý a potom prepustený na kauciu.

Dnes maltské úrady prepustili na kauciu z väzby aj miestneho podnikateľa Yorgena Fenecha, ktorý je hlavným podozrivým z objednania novinárkynej vraždy. Bude však ďalej sledovaný políciou, aby neutiekol zo zeme, ako sa o to už pokúsil minulý týždeň. Fenech zatiaľ nebol obžalovaný a vo väzbe môže byť najviac 48 hodín, od minulého týždňa tak bol už niekoľkokrát prepustený a opäť zatknutý.

Fenech, ktorý pochádza z bohatej rodiny maltských prominentných podnikateľov, tento týždeň pri výsluchoch obvinil Schembriho, že sa na objednanie vraždy podieľal, čo sa ale zatiaľ nepotvrdilo. Fenech tiež tento týždeň požiadal o milosť výmenou za sľub, že bude spolupracovať s vyšetrovaľmi. Milosť mu však bola zamietnutá.

Joseph Muscat stojí na čele vlády od marca 2013 a teraz čelí podľa miestnych médií najväčšej politickej kríze. Od štvrtkového večera zasadala mimoriadne niekoľko hodín vláda, dnes dopoludnia Muscat navštívil prezidenta Georgea Vella. Podrobnosti o čom rokovali sa zatiaľ k maltským médiám nedostali.

Pred úradom vlády aj vo štvrtok večer demonštrovali ľudia za premiérovo odstúpenie. Bol medzi nimi aj syn zavraždenej novinárky Caruanovej Galiziovej Matthew. Jeho matka, ktorá písala aj o korupcii a praní špinavých peňazí vo vysokej politike, zomrela v októbri 2017 ako 53 ročná pri výbuchu bomby. Tú do jej auta nastražila zrejme trojica mužov - bratia Alfred a George Degiorgiovi a Vincent Muscat. Zatknutí boli už v decembri 2017 a čelia obvineniu z vraždy.

Pred súdom mal dnes vypovedať Melvin Theuma, ktorý vraždu zrejme sprostredkoval. Právnici Degiorgiových ale dnešné súdne konanie zablokovali. Theuma bol zatknutý pred dvoma týždňami kvôli praniu špinavých peňazí a tento týždeň mu bola sľúbená prezidentská milosť, keď bude spolupracovať s vyšetrovateľmi a pomôže kauzu objasniť.