Print this page

Severoírska polícia obvinila muža z vraždy novinárky Foto: FB L. McKee

Polícia v Severnom Írsku po utorkovom zatýkanie v meste Londonderry obvinila z minuloročnej vraždy novinárky Lýry McKeeová 52-ročného miestneho muža. Najstarší zo štvorice zadržaných čelí aj ďalším obvineniam a vo štvrtok sa postaví pred súd, informovali svetové spravodajské agentúry.

 

McKeeová zahynula minulý rok vo veku 29 rokov, keď sa len prizerala na nepokoje v Londonderry. To v minulosti zažilo krvavé strety medzi prevažne protestantskými unionistami a prevažne katolíckymi republikánmi.

K zastreleniu novinárky sa prihlásila organizácia Nová IRA. Neuznáva severoírsku mierovú dohodu z roku 1998, ktorá z veľkej časti ukončila sektárske násilie a položila základy zdieľanej vlády unionistov a separatistov v Severnom Írsku. McKeeová vraj pri nepokojoch z vlaňajšieho apríla nebola terčom radikálnych republikánov, ale "stála vedľa síl nepriateľa", v slovníku Nová IRA teda britských policajtov.

V utorok polícia na základe protiteroristického zákona zadržala štvoricu podozrivých vo veku 20, 27, 29 a 52 rokov. Najstarší muž bol obvinený z vraždy, držania zbrane s úmyslom ohroziť zdravie a z toho, že sa hlási k členstvu v zakázanej skupine. Policajný hovorca dodal, že 29-ročný podozrivý bol prepustený bez ďalších krokov, ostatní dvaja sú už tiež na slobode, avšak ich stíhanie neskončilo.

"Vždy som hovoril, že so strelcom boli onej noci, kedy bola Lyra zabitá, v kontakte viac ľudí," citovala agentúra Reuters vyhlásenie policajného veliteľa Jasona Murphyho. "A hoci je dnešok pre vyšetrovanie významným dňom, ďalej aktívne hľadáme dôkazy v snahe postaviť vinníkov pred spravodlivosť," dodal.

Novinárka McKeeová pred svojou smrťou pracovala na knihe o mladých ľuďoch, ktorí zmizli počas troch dekád sektárskeho násilia v Severnom Írsku. Jej smrť vyvolala v najzápadnejšej časti Británie obavy, pretože krvavé obdobie nazývané "The Troubles" tu majú mnohí stále v živej pamäti. Strety medzi zástancami pripojenia k Írskej republike a stúpenci členstva v Spojenom kráľovstve si vyžiadali vyše 3500 obetí.